Crveno ili belo grožđe - koje je zdravije?

Oba imaju svoje prednosti

18.11.2025. 22:00
  • Podeli:
jesen jabuke grožđe-68da5040b13cb.webp Foto: Pixabay

Pijace su preplavljene raznobojnim grozdovima koji mame pogled - dok crveno grožđe pleni jer je slatko, belo osvežava laganom kiselkastošću. Pored ukusa, svaki tip ima svoje pogodnosti za zdravlje, pa je dobro znati šta od ovih vrsta može da pruži.

Crveno i belo grožđe sadrže antioksidanse i imaju antiinflamatorna svojstva - ipak crveno sadrži više flavonoidnih jedinjenja koja pogoduju zdravlju kao što su kvercetin i miricetin nego ono zeleno, odnosno belo.

Činjenica je da su veoma slični po kalorijama, ugljenim hidratima, vlaknima i vitaminima, ali ipak postoji i razlika. Grožđe tamnijih boja, kao što je crveno, može sadržati više antioksidanasa.

Ipak, izbor vrste grožđa uglavnom zavisi od ličnog ukusa i dostupnosti grožđa u području, te za koju god se vrstu odlučite, nećete pogrešiti.

  • Pored antioksidanasa, grožđe nudi i druge zdravstvene prednosti:
  • Pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i faktora rizika kao što su visok krvni pritisak i visok holesterol
  • Poboljša zdravlje očiju, jer redovna konzumacija može povećati gustinu makularnog pigmenta
  • Unapređuje kognitivne funkcije, kako kod zdravih osoba, tako i kod onih sa blagim kognitivnim oštećenjima
  • Može da podrži zdravlje kostiju i zglobova, iako su ovakva istraživanja do sada rađena samo na miševima
  • Sadrži male količine vitamina K, koji je važan za koagulaciju krvi i utiče zdravlje kostiju, piše Very well health. 

 

Dakle, jedinjenja u grožđu mogu imati antiinflamatorna, antimikrobna i antikancerogena svojstva, govore istraživanja.

Razlike između crvenog i zelenog grožđa

Mnogi ljudi više vole slatkoću crvenog grožđa, dok drugi više cene kiselost belog. Ukratko, razlike su praktično zanemarljive. Važnije je da konzumira sveže i najbolje je uključiti i crveno i belo grožđe u ishranu, jer oba tipa pomažu u smanjenju upala i doprinose opštem zdravlju.

Takođe, ni jedno ni drugo nema značajnu prednost kada je u pitanju gubitak težine, jer imaju praktično isti kalorijski i nutritivni sastav. Važnija je količina koju konzumirate. 

Dobro je da se kombinuje sa proteinima ili zdravim mastima, kao što su sir ili orašasti plodovi, kako bi se usporilo varenje i sprečio skok šećera u krvi. Takođe, odlična je užina pre treninga, jer obezbeđuje brzo svarljive ugljene hidrate potrebne za energiju, piše Prevention.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()