Med sadrži vitamine, minerale i antioksidanse, ali može doprineti skokovima nivoa šećera u krvi.
Foto: PixabayKod osoba koje imaju dijabetes tipa 2, konzumiranje meda može da povisi nivo šećera u krvi. Međutim, u poređenju sa belim šećerom, med ima zdravstvene koristi - protivupalna i antioksidativna svojstva koja mogu da smanje komplikacije dijabetesa.
To znači da je med bezbedan za osobe sa dijabetesom tip 2, ali samo pod određenim uslovima.
Osobe koje žive sa dijabetesom tip 2 moraju da prate i kontrolišu unos ugljenih hidrata i šećera. Svi zaslađivači mogu da izazovu skokove nivoa šećera u krvi. Ali, ako je nivo šećera u krvi dobro kontrolisan, onda i ne moraju potpuno da se izbegavaju slatkiši.
Med potiče od nektara unutar cvetova, koji pčele sakupljaju i čuvaju u svojim stomacima dok se ne vrate u košnicu.
Nektar se sastoji od saharoze (šećera), vode i drugih supstanci. 80 odsto su ugljeni hidrati, a 20 odsto voda. Pčele prave med tako što nektar unose i vraćaju ga u stomak više puta. Ovaj proces uklanja vodu.
Nakon toga, pčele čuvaju med u saćima i koriste ga kao izvor energije tokom zime kada je hrana teže dostupna. Iako je prirodni zaslađivač, med je nešto slađi od običnog šećera.
Jedna kašika sirovog meda sadrži oko 61 kaloriju i 16,5 grama ugljenih hidrata.
Med takođe sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući:

Takođe je i antioksidans, što znači da sprečava i usporava oštećenje ćelija.
Obično, med može da se koristi umesto šećera u mnogim receptima. Međutim, budući da je med slađi od šećera, nije to zamena u proporciji 1:1. Prilikom pečenja, ljudi često zamene od 1/2 šolje do 2/3 šolje meda za 1 šolju šećera.
Međutim, osobe sa dijabetesom tipa 2 treba da koriste zaslađivače poput meda i šećera retko. Oboje mogu da doprinesu skokovima nivoa šećera u krvi, što može da uzrokuje brži napredak dijabetesa tipa 2.
Sirovi med, takođe poznat kao nefiltrirani med, vadi se iz košnice i zatim se filtrira kako bi se uklonile nečistoće. S druge strane, prerađeni med prolazi kroz proces filtracije. Takođe se pasterizuje (izlaže visokim temperaturama) kako bi se uništili kvasci i produžio njegov rok trajanja. Prerađeni med je glatkiji, ali proces filtracije i pasterizacije uklanja neke od njegovih nutrijenata i antioksidanata.
Postoji oko 300 različitih vrsta meda, svaka određena izvorom nektara ili time što pčele jedu. Na primer, med od borovnice se dobija iz cvetova borovnice, dok med od avokada potiče od cvetova avokada. Izvor nektara utiče na ukus meda i njegovu boju.
Pošto je med prirodni šećer i ugljeni hidrat, prirodno je da povisi nivo šećera u krvi. Kao i svaki zaslađivač, med je najbolje da se konzumira u umerenim količinama.
Postoje potencijalni rizici od konzumiranja meda, posebno ako osoba ima dijabetes.
To su:
Treba da se ima na umu da je med slađi od šećera.
Med treba da se konzumira umereno. Predlaže se savetovanje sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što se koristi kao dodatni zaslađivač.
Ako se dijabetes dobro kontroliše i osoba želi da doda med u ishranu, treba da se razmisli o izboru čistog, organskog ili sirovog prirodnog meda, ako naravno, nije trudna ili nema oslabljen imunološki sistem. Ove vrste mogu da budu sigurnije za osobe sa dijabetesom jer prirodni med ne sadrži dodate šećere.
Postoje potencijalne koristi od konzumiranja meda ili zamene šećera medom kod osoba sa dijabetesom:
Antioksidansi - ishrana bogata antioksidansima može da pomogne u zaštiti ili usporavanju oštećenja ćelija. Međutim, lekari i nutricionisti obično preporučuju da se antioksidansi unose iz drugih izvora sa manje šećera i više nutrijenata, kao što su voće i povrće. Istraživači su većinu koristi antioksidansa meda proučavali kroz istraživanja vezana za lečenje rana.
Protivupalna svojstva - protivupalna svojstva meda mogu potencijalno da smanje komplikacije dijabetesa. Upala može da dovede do insulinske rezistencije, što se dešava kada telo ne reaguje pravilno na insulin. Međutim, ove koristi možda imaju veću vrednost u lečenju rana.
Zdravlje crevne mikrobiote - oligosaharidi u medu mogu da imaju koristi za crevnu mikrobiotu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







