Prekidanje noćnog posta važnije je nego što mislite, naročito ako imate problema s niskim krvnim pritiskom
Foto: PixabayHranljiv doručak u pravo vreme može pomoći da se stabilizuju pritisak i nivo šećera u krvi, obezbedi potrebna energija i spreče neprijatni simptomi poput vrtoglavice i umora. Ključno je birati nutritivno bogate namirnice i ne zaboraviti važnost hidriranja, piše Eating Well.
Nizak krvni pritisak, poznat i kao hipotenzija, predstavlja stanje u kojem su vrednosti pritiska niže od 90/60 mmHg. Osobe koje pate od hipotenzije često osećaju vrtoglavicu, nesvesticu, konfuziju, glavobolju i lupanje srca, a u težim slučajevima može doći i do gubitka svesti. Iako je ređe stanje od hipertenzije (visokog pritiska), hipotenzija može ozbiljno uticati na kvalitet života, zbog čega je važno prilagoditi ishranu i životne navike.
Vreme obroka – posebno doručka – igra ključnu ulogu u regulaciji pritiska. Nutricionistkinja Sara Vilijams savetuje:
"Ako imate nizak pritisak, preporučujem doručak u roku od 30 do 60 minuta nakon buđenja. Tokom noći prirodno opadaju i šećer i pritisak, a ako predugo odlažete prvi obrok, možete osetiti slabost, drhtavicu ili omamljenost. Uravnotežen doručak stabilizuje šećer, podstiče cirkulaciju i daje nervnom sistemu gorivo za regulaciju pritiska."
Početak dana uz uravnotežen doručak donosi mnogo više od kontrole pritiska. Stručnjaci za portal Eating Well objašnjavaju zašto je prvi obrok toliko važan.
Nakon noćnog posta, telu je potreban podsticaj da vrati nivo šećera i pritisak u normalu. Zato nutricionistkinje Sara Vilijams i Sara Kosik preporučuju doručak u prvom satu nakon buđenja.
"Obrok posle buđenja pomaže da se obnovi nivo šećera u krvi i aktivira simpatički nervni sistem, što može blago povećati pritisak i poboljšati cirkulaciju. Pokretanje varenja rano ujutru podstiče lučenje hormona koji regulišu rad creva", objašnjava Sara Vilijams.

Ipak, pošto telo preusmerava krv u sistem za varenje, neki ljudi mogu doživeti pad pritiska posle jela – posebno ako je obrok bio obilan. Zbog toga su manji i češći obroci preporučeni za stabilnost pritiska. Takođe, preporučuje se doručak bogat celovitim žitaricama, proteinima, nemasnim mlečnim proizvodima, voćem i povrćem.
Kao što automobil ne može bez goriva, ni telo ne može pravilno funkcionisati ako ga ne nahranite ujutru.
"Rani doručak daje telu stabilnost i energiju za ceo dan. Za osobe sa niskim pritiskom, doručak bi trebalo da bude obavezan ritual kako bi se osećale stabilno i bistro", kaže Sara Vilijams. Jutarnji obrok pokreće cirkulaciju i podiže nivo energije.
Ako volite da trenirate odmah nakon buđenja, ovo je važno za vas.
"Obrok sat do dva pre treninga obezbeđuje energiju i stabilizuje šećer. Tako možete izvući maksimum iz vežbanja, ali i sprečiti dodatni pad pritiska", objašnjava Sara Kosik.
Idealno je pojesti manji, ali hranljiv doručak — na primer: parče tosta sa puterom od kikirikija i bananom.
"Težak obrok bi usmerio krv u digestivni sistem i dodatno snizio pritisak. Zato su manji obroci ključni", dodaje ona.
Dehidracija je jedan od glavnih uzroka niskog pritiska. Unos tečnosti – ne samo hrane – pomaže u sprečavanju simptoma hipotenzije.
"Ne zaboravite da pijete tečnost. To povećava zapreminu krvi i pomaže vam da se osećate stabilno", savetuje Sara Vilijams.
Upravljanje niskim pritiskom kroz ishranu i navike može znatno poboljšati kvalitet života. Evo preporuka stručnjakinja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







