Svi su složni u jednom
Foto: ShutterstockU poslednje vreme punomasno mleko je ponovo u centru pažnje jer zakonodavci i zdravstveni zvaničnici u SAD razmatraju njegovo vraćanje u školske jelovnike, što je podstaklo žustru raspravu o njegovoj stvarnoj nutritivnoj vrednosti, piše Food & Wine.
"Punomasno mleko možda zvuči kalorično, ali nutritivno se ne razlikuje toliko od opcija sa manjim udelom masti koje vidite na policama", kaže Keti Braun, registrovana dijetetičarka i predsednica Nacionalnog saveta za mlečne proizvode. Glavna razlika leži u količini masti i kalorija.
Na primer, šolja punomasnog mleka sadrži 152 kalorije i osam grama masti, dok mleko sa 2% masti ima 122 kalorije i četiri grama masti. Mleko sa 1% masti sadrži 106 kalorija i dva grama masti, a obrano mleko ima najmanje – 84 kalorije i nimalo masti. Te razlike su isključivo rezultat obrade.
"Sva mlečna mast se uklanja iz mleka, a zatim se u različitim količinama dodaje nazad pre punjenja u boce", objašnjava dijetetičarka Loren Twig. Punomasno mleko sadrži oko 3,25% mlečne masti, što je približno jednako prirodnom udelu u neprerađenom kravljem mleku, a upravo mu ta mast daje prepoznatljiv ukus i kremastu teksturu.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, punomasni mlečni proizvodi stekli su lošu reputaciju zbog visokog sadržaja zasićenih masti, za koje se verovalo da mogu dovesti do srčanih bolesti, objašnjava dr Tajler Dž. Sanders. Međutim, novija istraživanja menjaju tu perspektivu.
Studija iz 2025. godine, objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, nije pronašla značajne razlike u kardiovaskularnim rizicima između ljudi koji piju punomasno i onih koji piju niskomasno mleko. Istraživači su zaključili da je za zdravlje srca važnije smanjiti unos ultraprerađene hrane siromašne hranljivim materijama nego birati između različitih vrsta mleka.
Dr Sanders se slaže:
"Iako visoki nivoi zasićenih masti u kontekstu prerađene hrane mogu biti zabrinjavajući, čini se da zasićene masti iz celovitih namirnica poput mlečnih proizvoda ne izazivaju srčane bolesti."
Mleko, uključujući i punomasno, pruža potpune, visokokvalitetne proteine i druge hranljive materije koje pomažu u održavanju sitosti, podržavaju energiju i pomažu u oporavku mišića, kaže dr Anđela Holidej-Bel. Za decu su ove koristi posebno važne.
"U prvih 1000 dana života – od začeća do druge godine – brz razvoj mozga zavisi od ključnih hranljivih materija. Kravlje mleko obezbeđuje sedam od 14 nutrijenata koje je Američka akademija za pedijatriju identifikovala kao esencijalne za rani razvoj mozga", objašnjava dr Holidej-Bel.
Mleko takođe prirodno sadrži elektrolite, što ga čini iznenađujuće efikasnim za hidrataciju – ponekad čak i boljim od vode ili sportskih napitaka. Uz sve to, mlečni proizvodi su i najpovoljniji izvor kalcijuma i vitamina D.
Osim opštih prednosti, punomasno mleko može dodatno pojačati osećaj sitosti, pomoći u kontroli telesne težine i poboljšati metaboličko zdravlje, ističe dr Holidej-Bel, jer kombinacija masti i proteina pomaže da se duže osećamo sito.
"Studije na deci sugerišu da oni koji piju punomasno mleko imaju manju verovatnoću da budu gojazni u poređenju s onima koji piju mleko sa smanjenim udelom masti, a velike studije na odraslima povezale su veći unos mlečne masti sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2", dodaje ona. Dijetetičarka Twig napominje da redovna konzumacija punomasnog mleka, u okviru ishrane s kontrolisanim unosom kalorija, može pomoći u kontroli težine kod dece i odraslih.

Iako stručnjaci menjaju stav o punomasnom mleku, i dalje naglašavaju važnost umerenosti. Preporučuje se obično, pasterizovano mleko bez dodatih zaslađivača ili aroma. Prema američkim Dijetetskim smernicama, preporučeni dnevni unos mlečnih proizvoda (uključujući mleko, jogurt i sir) iznosi oko dve šolje za decu do 2 godine, dve do dve i po šolje za decu od 2 do 3 godine, dve i po šolje za decu od 4 do 8 godina, te tri šolje za stariju decu i odrasle.
Svaka vrsta kravljeg mleka pruža visokokvalitetne proteine i 12 drugih esencijalnih hranljivih materija, što ga čini dobrim izborom za decu i odrasle – ako se konzumira umereno. Punomasno mleko može pružiti i dodatne koristi upravo zbog masti koja ga je nekada činila nepoželjnim. Stoga, ne treba se iznenaditi ako se ovaj kremasti napitak ponovo nađe na jelovnicima, jer najnovija naučna saznanja idu mu u prilog.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







