Namirnica koju često konzumiramo za doručak negativno utiče na creva: Evo šta savetuju lekari

Sadrže mnogo zasićenih masti, natrijuma i emulgatora, a veoma malo živih kultura

24.11.2025. 08:15
  • Podeli:
shutterstock_1185264241 Debelo crevo, stomak, rak, želudac, creva-64fee3a40ef2e.webp Foto: Shutterstock

Većina odraslih voli sir i konzumira ga svakodnevno, bilo samostalno ili kao deo jela.

Iako se često govori o visokim količinama masti i natrijuma, stručnjaci podsećaju da sir istovremeno donosi i hranljive prednosti poput proteina i kalcijuma.

Hrana koju jedemo direktno utiče na naše zdravlje, a to važi i za sir: neke vrste mogu opteretiti srce, dok druge mogu uticati na osetljivu ravnotežu bakterija u crevima, koja je povezana s energijom, redovnom probavom, manjom nadutošću i boljim raspoloženjem.

Kada je reč o zdravlju creva, lekari jasno upozoravaju da najlošiji uticaj imaju visoko prerađeni sirevi sa malo kultura i mnogo soli.

"To uključuje komercijalne narendane mešavine, aromatizovane kriške i jeftin pizza sir", kaže gastroenterološkinja dr Ekta Gupta za Parade.

S tim se slaže i gastroenterološkinja dr Ritu Nahar, koja ističe: "Kad je reč o zdravlju creva, prerađeni sirevi su među najgorim izborima."

Stručnjakinje objašnjavaju zašto: takvi sirevi sadrže mnogo zasićenih masti, natrijuma i emulgatora, a veoma malo živih kultura.

"Oni mogu promeniti crevni mikrobiom i doprineti upalama, nadutosti i metaboličkim problemima ako se jedu često", kaže dr Nahar.

Nije potrebno izbaciti sav sir iz ishrane

Dr Gupta dodaje da minimalan udeo živih kultura znači da ovi sirevi "ne doprinose korisnim bakterijama".

Upozorava i na druge moguće posledice česte konzumacije: "Ako se jedu veoma često, rezultati mogu uključiti povećan rizik od disbioze, pogoršanje digestivnih simptoma i dodatne metaboličke i kardiovaskularne rizike."

Uprkos tome, gastroenterološkinje naglašavaju da prerađeni sir nije "strašan" ako se jede povremeno i u malim količinama. Nije ni potrebno izbaciti sav sir iz ishrane, osim ako postoji specifičan zdravstveni razlog poput intolerancije na laktozu ili alergije na kazein.

Dr Gupta savetuje odabir tradicionalno fermentisanih i odležanih sireva, jer oni sadrže više živih kultura, dok dr Nahar navodi: "Prirodno odležani sirevi poput čedara, švajcarskog sira ili goude, te fermentisane opcije poput kefir sira, mogu podržati raznolikost crevnog mikrobioma."

Obe doktorke preporučuju kombinovanje takvih sireva s namirnicama bogatim vlaknima kako bi se dodatno podstakao pozitivan efekat na crevni mikrobiom.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()