Petljke od jagoda čuvajte kao oči u glavi: Neće verovati koliko su dobre za zdravlje, pravo su blago
Foto: pixabayDa li ste ikada razmišljali o tome šta da radite sa peteljkama jagoda? Možda ste ih automatski bacali, ili ste čak sumnjali da su otrovne? Evo zašto bi trebalo da preispitate tu naviku.
Stručnjaci su otkrili da peteljke jagoda zapravo imaju veliku hranljivu vrednost za koju mnogi i ne znaju. Hirurg i kreator TikTok sadržaja, dr. Karan Rajan, objašnjava da gornji deo jagode, tj. njen lisnati deo, ima istu nutritivnu vrednost kao i sam plod. „Lišće je bogato polifenolima, koji su antioksidansi, a sadrži skoro istu količinu vitamina C kao i bobica“, istakao je doktor.
Osim toga, gornji deo jagode sadrži i druge korisne hranljive materije poput magnezijuma, kao i dodatnu dozu vlakana.
I nije samo to – peteljke jagoda mogu se koristiti na različite kreativne načine. Bloger o hrani, poznat kao The Purposeful Pantry, predlaže niz recepata koji koriste gornje delove jagoda, uključujući sirupe, čajeve, pa čak i salse. Dakle, sledeći put kada budete pripremali jagode, razmislite dva puta pre nego što bacite peteljke – mogli biste propustiti ukusan i hranljiv dodatak svom obroku.

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







