Ako vam postanu navika, mogu doprineti povišenom pritisku, dehidraciji, problemima sa varenjem i višku kilograma
Foto: PixabayInstant nudle su postale univerzalni simbol brzog života - par minuta “ručak je gotov”. Otvoriš poklopac, dodaš vrelu vodu, ubaciš začine i dobiješ "egzotičan“ obrok koji miriše na nešto između Azije i studentskog doma. Ali, da li ste ikada pogledali šta se zapravo krije u tim praktičnim pakovanjima?
Većina nudli koje nalazimo u marketima već je jednom skuvana i zatim osušena, obično od pšeničnog brašna, vode, soli i palminog ulja. Suše se prženjem u dubokom ulju ili vrućim vazduhom, što im daje onu karakterističnu teksturu i omogućava da se “vrate u život” čim ih prelijete vrelom vodom, piše Citymagazin.
U pakovanju se obično krije i kesica sa dehidriranim začinima i solju, kesica sa uljem ili sosem (sojin, susamov, ljuti), a ponekad i komadići sušenog povrća, jaja, tofua ili mesa.
Onaj magični prah koji daje ukus zapravo je miks:
Dakle, ništa što je samo po sebi “otrovno”, ali svakako ništa ni nalik stvarnom obroku. Taj prašak ima vrlo malo nutritivne vrednosti i spada u visoko prerađene namirnice.

Većina nudli se suši prženjem u ulju na visokoj temperaturi – brže i jeftinije, ali time upijaju dosta masti. Uz to, proces može stvoriti i spojeve poput akrilamida, koji se povezuju sa mogućim štetnim efektima ako se jedu često.
Postoje i one sušene vrućim vazduhom (bez ulja), koje su nutritivno povoljnije, ali su ređe i skuplje.
Nudle nisu otrovne, ali nisu ni hrana za svaki dan. Najčešći problemi su:
Drugim rečima — brzo vas zasite, ali vas ne nahrane.
Mononatrijum glutaminat (MSG) je pojačivač ukusa koji stvara umami – onaj peti ukus zbog kojeg vam se jede još. Nalazi se u paradajzu, siru i pečurkama, ali industrijski MSG se dodaje u skoro sve instant obroke.
Većina istraživanja kaže da je bezbedan u uobičajenim količinama, iako kod nekih može izazvati glavobolju ili crvenilo ako se pretera. Dakle – nije bauk, ali ni začin koji želite svaki dan u tanjiru.

Instant nudle su tu kad nemate vremena ni volje da kuvate i u tome su nenadmašne.
Ali ako vam postanu navika, mogu doprineti povišenom pritisku, dehidraciji, problemima sa varenjem i višku kilograma.
Drugim rečima – dobre su kad kasnite na predavanje, ali ne i kad kasnite sa zdravom ishranom, piše Index.hr.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







