Oprezno sa konzumiranjem hrane
Foto: PixabayMožda zvuči neverovatno, ali običan beli hleb koji većina nas jede svakog dana uz doručak, ručak ili večeru – često sadrži više soli nego kesica čipsa. I to ne bilo koji čips, već onaj koji se smatra „slanim užitkom“.
Industrijski proizveden hleb koristi so ne samo zbog ukusa, već i zbog teksture, konzervacije i boje. U proseku, jedna kriška belog hleba može da sadrži i do 0.5 grama soli. Ako pojedemo 3–4 kriške dnevno, to je već ozbiljna količina, a da toga nismo ni svesni.
Prekomeran unos soli povezuje se sa povišenim krvnim pritiskom, zadržavanjem vode u organizmu i većim rizikom od srčanih oboljenja. Problem je što većina ljudi ne računa hleb kao izvor soli, pa se dnevna granica lako premaši.

Ne treba da prestanemo da jedemo hleb, ali treba da budemo svesni šta unosimo. Jer nije problem u jednoj kriški – već u navici da je jedemo svaki dan, bez razmišljanja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







