Ove dve prirodne namirnice su pune magnezijuma: Jedite ih svakodnevno

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala za ljudsko zdravlje, a važan je za brojne telesne funkcije.

24.04.2025. 12:18
  • Podeli:
semenke suvo voće kajsije orasi badem indijski orah zdrava hrana pixabay-670e2a4b46db2.webp Foto: Pixabay

Odgovoran je za normalnu funkciju mišića, regulaciju krvnog pritiska, podršku imunom sistemu i sintezu proteina. Osim toga, magnezijum je važan za mentalno zdravlje jer pomaže u smanjenju stresa i podržava kvalitet sna.

Mnogi ljudi ne unose dovoljno magnezijuma, što može dovesti do grčeva, umora, anksioznosti i niskog krvnog pritiska. Srećom, magnezijum je prisutan u mnogim namirnicama pa povećanje unosa može biti jednostavno. 

U nastavku izdvajamo dve namirnice koje možete češće da jedete kako biste povećali unos magnezijuma.

Bademi

Bademi su izvrstan izvor magnezijuma i mogu da vam pomognu da lako povećate unos ovog minerala. Sadrže oko 80 miligrama magnezijuma na 30 grama (oko 23 badema), što čini oko 20 odsto dnevne preporučene doze za odraslu osobu. 

Osim magnezijuma, bademi su bogati zdravim mastima, vlaknima, vitaminom E i antioksidansima koji podržavaju zdravlje srca i pomažu u održavanju zdrave telesne mase.

Savršeni su kao užina, možete ih dodati u smutije, salate ili posuti ovsenoj kaši. Za optimalne koristi najbolje je konzumirati neprerađene i neslane bademe.

Tamna čokolada

Tamna čokolada, naročito ona koja sadrži najmanje 70 posto kakaa, može biti odličan izvor magnezijuma. 100 grama tamne čokolade sa 70 odsto kakaa sadrži oko 228 miligrama magnezijuma, što je otprilike 55 odsto dnevne preporučene doze.

Osim magnezijuma, tamna čokolada bogata je i flavonoidima koji imaju antioksidativna svojstva i mogu da pomognu u smanjenju upala i poboljšanju zdravlja srca.

Idealno je konzumirati jednu do dve kockice tamne čokolade dnevno kao užinu ili kao dodatak drugim jelima. Pokušajte da birate čokoladu s visokim udelom kakaa i minimalnim dodatim šećerima za maksimalne zdravstvene koristi.

Koliko često treba da konzumiramo ove namirnice?

Za povećanje unosa magnezijuma preporučuje se redovno uključivanje badema i tamne čokolade u ishranu. Pojedite šaku badema svaki dan i uživajte u maloj količini tamne čokolade nekoliko puta nedeljno.

Kombinovanje ove dve namirnice s ostalim zdravim izvorima magnezijuma, kao što su avokado, semenke bundeve i zeleno lisnato povrće, možete osigurati dovoljnu količinu ovog važnog minerala za optimalno zdravlje.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()