Jesen nije samo godišnje doba toplih boja i prijatnih večeri, već i vreme obilja namirnica koje su pravi saveznik zdravlja srca
Foto: ShutterstockOd hrskavih jabuka do sočnog nara, jesenji plodovi puni su hranljivih materija koje olakšavaju pripremu zdravih i ukusnih obroka. Voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti, karakteristične za ovo doba godine, imaju ključnu ulogu u snižavanju holesterola, održavanju zdravog krvnog pritiska i smanjenju upala u telu, piše EatingWell.
Nutricionistkinje su izdvojile osam jesenjih namirnica koje se posebno ističu po svojim blagodetima za srce, uz savete kako ih jednostavno uključiti u svakodnevnu ishranu.
Jabuke nisu samo simbol jeseni, već i bogat izvor rastvorljivih vlakana i antioksidanasa važnih za održavanje zdrave količine holesterola i zaštitu krvnih sudova.
"Većina ovih koristi nalazi se u kori, pa uživanje u celim jabukama sa korom pruža najveću zaštitu za vaše srce", kaže nutricionistkinja Džejmi Bahtel-Šelbert.

Muskatna, hokaido ili buternat bundeva obiluju hranljivim materijama koje podržavaju zdravlje srca. Sadrže rastvorljiva vlakna koja snižavaju holesterol i kalijum, mineral koji uravnotežuje nivo natrijuma i održava stabilan krvni pritisak. Njihova narandžasta boja potiče od beta-karotena, snažnog antioksidansa koji štiti krvne sudove.
"Bundeva zaslužuje svoje mesto kao namirnica dobra za srce zahvaljujući svom impresivnom nutritivnom profilu", ističe nutricionistkinja Samanta Piterson.
Kelj je najukusniji u hladnijim mesecima i jedno je od nutritivno najbogatijih povrća za srce.
"Njegov visok sadržaj vitamina K pomaže u održavanju zdravog zgrušavanja krvi i podržava strukturu krvnih sudova", objašnjava Piterson.
"Kelj je takođe bogat antioksidansima poput vitamina C, koji štite arterije od oksidativnog stresa, ključnog faktora u razvoju srčanih bolesti."
Svojom dubokom crvenom bojom i zemljanim ukusom cvekla obogaćuje jesenje obroke. "Bogata je nitratima, koje telo pretvara u azot-monoksid, što pomaže opuštanje krvnih sudova, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak", kaže nutricionistkinja Veronika Raus.

Cvekla sadrži i antioksidanse, vlakna, folate i kalijum, koji zajedno podržavaju zdravlje srca. Odlična je pečena, rendana u salatama ili kao dodatak smutiju.
Ovas je idealna jesenja namirnica, pogodna i za slatka i za slana jela. "Izvrstan je izvor rastvorljivih vlakana, koja pomažu u smanjenju LDL (lošeg) holesterola i podržavaju celokupno zdravlje srca", navodi Raus.
Prokelj je najukusniji u jesenjoj sezoni. Izvrstan je izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji štiti krvne sudove od oksidativnog stresa, jednog od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti.
Nar svojim slatko-kiselim ukusom i jarkom bojom obogaćuje brojna jela. "Nar sadrži jedinstvene antioksidanse koji poboljšavaju protok krvi, podržavaju zdrav krvni pritisak i štite od nakupljanja plaka u arterijama", kaže nutricionistkinja Mišel Rutenstin.
Orasi, koji sazrevaju u jesen, upotpunjuju i slatka i slana jela. "Bogat su izvor biljnih omega-3 masnih kiselina, koje zajedno s drugim jedinjenjima podržavaju zdravlje krvnih sudova", ističe Rutenstin.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







