Određene vrste mesa, posebno one sa visokim nivoom natrijuma, zasićenih masnoća i konzervansa, mogu doprineti hipertenziji
Foto: PixabayMeso je važan deo ishrane mnogih ljudi, ali nisu sve vrste mesa jednako korisne a ni dobre za zdravlje. Ovo se posebno odnosi na ljude koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom i srcem.
Naime, određene vrste mesa, posebno one sa visokim nivoom natrijuma, zasićenih masnoća i konzervansa, mogu doprineti hipertenziji, mogu da povećaju nivo holesterola, a pored toga, povećavaju i rizik od srčanih bolesti.
Stručnjaci upozoravaju da neke vrste mesa mogu imati štetne posledice na kardiovaskularni sistem te bi ih trebalo konzumirati umereno. Kako kažu, najbolje ih je izbegavati.
Iako su praktične i često povezane s letnim roštiljanjem, viršle su jedna od najgorih vrsta prerađenog mesa za zdravlje srca.
"Viršle su bogate zasićenim mastima i natrijumom, što može pridoneti razvoju srčanih bolesti", istakao je kardiolog dr Majkl Ros za SheFinds.

Zasićene masti povećavaju rizik od nakupljanja plaka u arterijama, sužavajući ih i ograničavajući protok krvi. Osim toga, visok sadržaj natrijuma može uzrokovati zadržavanje tečnosti, dodatno opterećujući srce i povećavajući krvni pritisak.
Uz viršle, slanina se takođe ubraja među najnezdravije prerađene vrste mesa. Osim što sadrži veliku količinu zasićenih masti i natrijuma, može imati i dodatne negativne učinke na zdravlje.
Kardiolog dr. Leonard Ganc upozorava da crveno meso poput slanine može negativno da utiče na lipidni profil, a najnovija istraživanja sugerišu da bakterije u crevima prilikom razgradnje mesa proizvode metabolit TMAO, koji može povećati rizik od bolesti srca, bubrega i dijabetesa tipa.
"Prerađeno meso, poput slanine i kobasica, sadrži nitrate koji mogu povećati upalu i natrium, što na kraju podiže krvni pritisak", dodaje dr Ganc.
Mnogi biraju piletinu kao zdraviju alternativu crvenom mesu, ali način pripreme igra ključnu ulogu. Pržena piletina, bilo u obliku hrskavih medaljona ili sendviča, donosi brojne zdravstvene rizike.

Dijetetičar Džes Feder naglašava:
"Pohovani pileći medaljoni ili pržena piletina sadrže vrlo visoke količine upalnih zasićenih masti, kalorija i natrijuma."
Ove masti mogu da poviše LDL ili "loš" holesterol, što dovodi do začepljenja arterija i povećanog rizika od srčanih bolesti.
Osim toga, prekomeran unos natrijuma može da povisi krvni pritisak, dodatno opterećujući srce. Zbog toga stručnjaci preporučuju odabir pečene piletine umesto pržene.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







