Posebno opasno za starije od 40 godina: Način na koji jedete može da ošteti vaše pamćenje

Bezumno jedenje uključuje konzumiranje hrane bez pažnje i svesti

07.06.2025. 15:41
  • Podeli:
jedenje, prejedanje, trpeza, hrana, roštilj, meso, alavost, proždrljivost, neumerenost - shutterstock_1711098661-67644f225686a.webp Foto: Shutterstock

Dr Ramon Velaskez, konsultant za neuronauku i istraživački savetnik u Mind Lab Pro, upozorio je da mnogi ljudi ne shvataju da njihova sve češća svakodnevna navika može polako da naruši njihovo pamćenje i kognitivne sposobnosti i otkrio da to posebno loše utiče na osobe starije od 40 godina.

Bezumno jedenje uključuje jelo bez pažnje i svesti, često dok smo zauzeti drugim aktivnostima kao što su gledanje televizije, rad na računaru ili korišćenje pametnog telefona. To znači da jedemo automatski, bez obzira na glad ili sitost.

"To je nešto što milioni ljudi rade nekoliko puta dnevno bez razmišljanja. Varenje počinje u mozgu, a ne u stomaku. Pogled, miris i iščekivanje hrane pokreću važne kognitivne procese koji pripremaju vaše telo da efikasno obrađuje hranljive materije", rekao je dr Velaskez.

Ako bezumno jedete, taj proces ne počinje kako treba. Neka istraživanja ukazuju na to da vas to može čak navesti da konzumirate više prerađene hrane koja sadrži mnogo šećera i masti.

Kako prestati sa bezumnim jedenjem?

Kada dostignete 40 godina, vaš mozak postaje ranjiviji na upale i oksidativni stres, na koji utiču loši izbori ishrane, a to se obično vidi kod ljudi koji bezumno jedu.

"Vaš mozak koristi oko 20 odsto energetskih resursa vašeg tela, uprkos tome što čini samo dva odsto vaše telesne težine. Kvalitet ‘goriva’ koje mu dajete i način na koji mu dajete direktno utiče na kognitivne funkcije, posebno na formiranje pamćenja", objasnio je dr Velaskez.

Moguće je prekinuti ciklus bezumnog jedenja. Stručnjak je izneo svoja četiri glavna koraka da bude pažljiviji kada jede.

Prostor

Koncept trpezarijskog stola je prešao na kauče, stolove i krevete od pandemije.

Ali namenski prostor koji se koristi samo za jelo, u idealnom slučaju onaj bez ekrana kao što je TV ili laptop, može „trenirati vaš mozak da se prebaci u svesnije stanje.

Pravilo 20 minuta

Lekar je preporučio da uzmete najmanje 20 minuta za jedan obrok.

Sporo jedenje i spuštanje viljuške između zalogaja može omogućiti vašem kognitivnom sistemu da u potpunosti prepozna šta se dešava i podrži bolje pamćenje.

Uključite svoja čula

Hrana je čulno iskustvo, ali u modernom svetu koji se brzo razvija to se često gubi.

Pokušajte da u potpunosti posmatrate svoju hranu, boju, miris, teksturu, kako se ukusi menjaju dok žvaćete, ili identifikujte svaki tačan sastojak.

Pomaže vam da budete pažljiviji prema izboru hrane, a istovremeno aktivno stimulišete svoj mozak.

Doktor je dodao da ovo senzorno angažovanje aktivira više regiona mozga odjednom. To je poput unakrsnog treninga za vaš mozak, jačanja istih neuronskih mreža uključenih u formiranje memorije.

Pauzirajte pre obroka

Odvojite 30 sekundi pre jela da biste se fokusirali na svoje disanje i nameru da jedete. 

Uskoro će vaš mozak prepoznati ovu pauzu kao signal da se aktivno uključi u proces ishrane, što može razviti ovu veštinu, piše "SurreiLive".

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()