Srbi se kunu u ovaj napitak: Za jak imunitet i protiv mamurluka "dušu dao"

Od davnina je poznat kao jedan od najvrednijih prirodnih pomoći organizmu.

18.11.2025. 15:25
  • Podeli:
shutterstock_ voda hidratacija čaša vode žeđ jutro piće kuhinja žena devojka kosa koža-67a0ced3cf169.webp Foto: Shutterstock

Rasol, bogat vitaminima B, C, E i K, kao i ključnim mineralima poput kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, pomaže u održavanju zdrave probave, jačanju imuniteta, a istovremeno se bori protiv brojnih bolesti.

Rasol je posebno koristan za osobe koje žele da poboljšaju rad srca, smanje rizik od arteroskleroze i hipertenzije, ali i za one koji žele prirodno da ublaže simptome astme, reume ili problema sa želucem poput čireva.

Odličan za detoks organizma 

Jedna od najvećih prednosti rasola je njegov učinak na detoksikaciju organizma. Redovno konzumiranje ovog napitka pomaže u čišćenju organizma od toksina, poboljšava zdravlje kože, a čak se povezuje i s prevencijom određenih vrsta raka.

Takođe, zbog visokog sadržaja vitamina B12, koji je obično prisutan samo u namirnicama životinjskog porekla, rasol je odličan izbor za vegane i vegeterijance.

Zahvaljujući procesu fermentacije, kupus postaje bogat i antioksidansima, poput antocijana, koji štite moždane ćelije od stresa i oštećenja. Ovaj napitak je prava bomba za vaše zdravlje sa svakim gutljajem pružate svom organizmu esencijalne nutrijente i probiotike koji pomažu u ravnoteži crevne flore i zdravlju digestivnog sistema.

 

Rehidracija i obnavljanje elektrolita

Jedna od glavnih prednosti rasola je njegova sposobnost da rehidrira organizam. Nakon konzumacije alkohola, telo gubi važne elektrolite kao što su natrijum i kalijum. Rasol može pomoći u brzom vraćanju ovih elemenata, smanjujući simptome mamurluka poput glavobolje i umora.

Kako konzumirati rasol?

Rasol možete piti samostalno, kao prirodni napitak, ali može biti i odličan dodatak jelima od supa i variva, do salata i raznih namaza.

Za one koji žele da isprobaju nešto novo, rasol je fantastičan sastojak u jelima poput dinstanog kupusa sa slatkim krompirom (batatom), tikvom ili čak kao punjenje za pitu od kiselog kupusa. Za još bogatiji ukus, možete ga kombinovati s orasima, kimom ili grožđicama.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()