Ukoliko želite da sačuvate svoje srce, prestanite da jedete ove namirnice

Zdravlje srca ključno je za celokupno blagostanje, a kada je reč o održavanju kardiovaskularnog sistema u dobrom stanju, ishrana prilagođena zdravlju srca jedan je od najvažnijih faktora.

24.04.2025. 08:23
  • Podeli:
srce, zdravlje srca, srčani ritam - shutterstock-66941a92e04ae.webp Foto: Shutterstock

Dobra vest je da postoji mnogo ukusnih i hranjivih namirnica koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i koje nam mogu pomoći da živimo zdravije i kvalitetnije.

Međutim, postoje i mnoge popularne opcije koje imaju suprotan učinak - mogu da začepe arterije i tako povećaju rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući moždani udar.

Dakle, koje su to neke od najgorih opcija koje bismo trebali da izbegavamo - ili barem konzumiramo umereno?

Nutricionisti su upozorili na sledeće četiri vrste hrane koje potencijalno začepljuju arterije.

Krofne

Većina nas voli krofne, ali ove slatke poslastice trebalo bi konzumirati samo povremeno, upravo zbog zdravlja arterija. Naravno, ponekad možemo da pojedemo krognu, ali ali ako ih jedemo često, to može pridoneti začepljenju arterija i drugim zdravstvenim problemima.

"Većina njih je napravljena od rafinisanog brašna, šećera i masnoće. Rafinisano brašno i masnoće mogu da podignu nivo šećera u krvi i mogu da povećaju rizik od dijabetesa, a dijabetes je sam po sebi faktor rizika za srčane bolesti. Ako baš morate pojesti jednu, neka to bude samo jedna i izbegavajte one punjene kremom - one sadrže još više masnoća", upozorava nutricionistica Lisa Endrus za SheFinds.

Slanina

Ovo dimljeno prerađeno meso izuzetno je bogato natrijumom koji može povisiti krvni pritisak i dodatno da opterete kardiovaskularni sistem.

"Prepuna zasićenim masnoćama i natrijumom, svinjska ili goveđa slanina jedna je od najgorih namirnica za začepljenje arterija. Zasićene masti podstiuču jetru da proizvodi više holesterola, što može dovesti do ateroskleroze", navodi Lisa.

Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači mogu imati veliki uticaj na nakupljanje plaka u arterijama.

"Iako se veštački zaslađivači mogu činiti kao zdravija opcija za smanjenje unosa šećera, neka istraživanja sugerišu da ipak mogu doprineti kardiovaskularnim problemima. Određeni zaslađivači poput aspartama i saharina povezuju se sa negativnim uticajem na kontrolu šećera u krvi i metabolizam lipida, što dugoročno može dovesti do začepljenja arterija"

Smrznute pice

Iako su ukusne, smrznute picee prepune su sastojaka koji mogu začepiti arterije.

"Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka poput kobasica i salame značajno povećavaju nivo LDL holesterola ('lošeg' holesterola), koji se nakuplja kao plak na arterijama", napominje kardiolog dr Baškr Semita.

Kad se arterije suze, protok krvi se smanjuje, što dodatno opterećuje srce. Zdravija verzija je domaća pica na integralnom testu, s povrćem i malo nemasnog sira.

"Dodavanje lisnatog povrća poput spanaća povećava unos vlakana i pomaže u regulaciji holesterola, čime se arterije održavaju prohodnijima", zaključuje kardiolog.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()