UNA analiza: Šta za Srbiju i Srpsku znači odlaganje sednice GS o rezoluciji o Srebrenici

Odlaganjem zasedanja u Njujorku verovatno će biti pomerena i sednica Vlade Srpske koja je, takođe, planirana za 2. maj u Srebrenici

Autor: Zvonko Ninkov
26.04.2024. 19:46
  • Podeli:

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koje je trebalo da se održi 2. maja u Generalnoj skupštini UN, odloženo je. Kako je rekao ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija glasanje je pomereno kako bi "svi imali vremena da se upoznaju sa činjenicama" i da svi, "uključujući i one koji su sada možda protiv", daju sugestije.

Sednice neće biti 2. maja jer je, kako je objasnio Lagumdžija, "tekst rezolucije poslat na reviziju za slučaj da zemlje članice imaju još neke predloge na tekst". Predsednik Republike Srpske uzvraća - "pre će biti da je u pitanju kriza onih koji su rezoluciju predlagali".

"Kriza je u činjenici da je to predloženo unilateralno od strane gospodina Lagumdžije i da to nije stav BiH. Očigledno da napori, pre svega, gospođe Cvijanović i Vučića, pa i nas koji smo na tim pitanjima radili, da smo nekima uspeli da objasnimo da bi to mogao da bude veći problem nego bilo kakvo rešenje. I sad se, koliko ja imam informacije, uključuju i neke druge dimenzije. Ali, ostavimo to, najbolje bi bilo da se to ne desi. Jer ako se i desi to će nesumnjivo da izazvati ozbiljan politički kuršlus u BiH", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Nije isključeno", kaže nekadašnji ambasador Srbije u UN Branko Branković, "da je odlaganje sednice, zapravo, posledica borbe koju je srpska delegacija vodila prethodnih dana u Njujorku".

"Naša delegacija je lavovski posao uradila i upoznala je sve delegacije o stvarnom stanju. Ubeđen sam da 40, ako ne više zemalja ne zna ni gde je Bosna, ni Srebrenica... Pri čemu je dosta, po meni, doprineo Efraim Zurof koji je direktor centra Simon Vizental, uvaženi Jevrejin, koji je jasno rekao 'izvinite, u Srebrenici nije bilo genocida, nego je bilo ratnog zločina'", kaže Branković.

Odlaganjem zasedanja u Njujorku verovatno će biti pomerena i sednica Vlade Srpske koja je, takođe, planirana za 2. maj u Srebrenici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()