Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
Foto: ShutterstockSogan-dolma je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje – mirisno, sočno i neodoljivo. Priprema se od glavica luka koje se pune filom od mlevenog mesa i začina, a zatim se krčkaju u bogatom paradajz sosu.
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda.
Sogan-dolma se često služi kao glavno jelo, uz jogurt, pavlaku ili domaći hleb.
Za punjene glavice luka:
Za sos:

Luk kratko obariti 5–7 minuta da omekša. Odseći vrh i pažljivo odvajati slojeve.
Manje unutrašnje delove luka sitno iseckati – to ide u fil.
U činiji pomešati meso, opran pirinač, jaje, so, biber, papriku, peršun, kim i iseckani luk.
Sve dobro sjediniti.
Svaki sloj luka napuniti kašičicom fila i lagano zatvoriti. Rasporediti u šerpu, otvorom na gore.
Na ulju propržiti brašno do svetlosmeđe, dodati papriku, promešati i doliti vodu, pa paradajz sos.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sos sipati preko punjenih glavica luka.
Poklopiti i krčkati na tihoj vatri 45–60 minuta, dok luk potpuno ne omekša.
Po potrebi dodati još malo vode.
Poslužiti toplo, uz pavlaku, jogurt ili domaći hleb.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







