Iako naziv "æbleskiver" na danskom znači "kriške jabuke", ove kuglice tradicionalno se ne pripremaju s jabukama.
Foto: wikipediaNjihov oblik i tekstura podsećaju na naše uštipke, fritule ili holandske poffertjes, ali s posebnim karakteristikama koje ih čine prepoznatljivima.Palačinke su omiljeni desert u mnogim kulturama, a danska varijanta poznata kao "æbleskiver" je još jedna ukusna poslastica koju ćemo rado pripremati za porodicu i prijatelje
Iako naziv "æbleskiver" na danskom znači "kriške jabuke", ove kuglice tradicionalno se ne pripremaju s jabukama.
"Æbleskiver" su tradicionalno pripremali danski seljaci koji su ih punili komadićima voća koje je bilo dostupno. Danas se obično poslužuju s džemom ili posute šećerom u prahu, a popularne su tokom cele godine, posebno tokom hladnijih meseci.
Za spremanje ovih palačinki koristi poseban tiganj s okruglim udubljenjima koja omogućava pečenje kuglica jednakog oblika.

Ipak, moguće je pripremiti "æbleskivere" i u rerni koristeći kalup za mafine ili prženjem u dubokom ulju, slično pripremi uštipaka.
Priprema:
Odvojite žumance od belanceta. Belanca umutite u čvrst sneg. U činiji pomešajte žumance, mleko, rastopljeni maslac, vanil šećer i sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer, kardamom, so). Dobro promešajte dok ne dobijete glatko testo. U smesu nežno umešajte snijeg od belanaca. Zagrejte posebnu tiganj za "æbleskivere" na srednje jakoj vatri (ako nemate ovaj tiganj, možete koristiti i kalup za mafine ili običan tiganj, samo će oblici biti malo drugačiji). U svako udubljenje stavite malo maslaca ili ulja, a zatim kašikom stavljajte smesu u svako udubljenje, otprilike jednu kašiku po udubljenju. Pecite oko 1–2 minute dok rubovi palačinki ne postanu zlatno smeđi, zatim okrenite svaku palačinku pomoću drvenog štapića ili viljuške i pecite s druge strane još 1-2 minute. Pečene "æbleskivere" pospite šećerom u prahu i poslužite s džemom po izboru. Ove male, sočne palačinke savršeno su za uživanje u porodičnom okruženju, a možete ih prilagoditi svojim omiljenim punjenjima ili začinima, prenosi Jutarnji.hr.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







