Danske palačinke podsećaju na uštipke: Probajte fantastičan recept za jutarnje sladokusce

Iako naziv "æbleskiver" na danskom znači "kriške jabuke", ove kuglice tradicionalno se ne pripremaju s jabukama.

24.03.2025. 07:30
  • Podeli:
danske palačinke uštipci wikipedia-67dfc257e283d.webp Foto: wikipedia

Njihov oblik i tekstura podsećaju na naše uštipke, fritule ili holandske poffertjes, ali s posebnim karakteristikama koje ih čine prepoznatljivima.Palačinke su omiljeni desert u mnogim kulturama, a danska varijanta poznata kao "æbleskiver" je još jedna ukusna poslastica koju ćemo rado pripremati za porodicu i prijatelje

Iako naziv "æbleskiver" na danskom znači "kriške jabuke", ove kuglice tradicionalno se ne pripremaju s jabukama.

"Æbleskiver" su tradicionalno pripremali danski seljaci koji su ih punili komadićima voća koje je bilo dostupno. Danas se obično poslužuju s džemom ili posute šećerom u prahu, a popularne su tokom cele godine, posebno tokom hladnijih meseci.

Za spremanje ovih palačinki koristi poseban tiganj s okruglim udubljenjima koja omogućava pečenje kuglica jednakog oblika.

Ipak, moguće je pripremiti "æbleskivere" i u rerni koristeći kalup za mafine ili prženjem u dubokom ulju, slično pripremi uštipaka.

  • 250 ml mleka
  • 180 g brašna
  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 čajna kašičica vanil šećera ili ekstrakta vanile
  • ½ čajna kašičica
  •  mljevenog kardamoma (opcionalno)
  • prstohvat soli
  • 6 kašika rastopljenog maslaca ili ulja
  • šećer u prahu za posipanje
  • džem po izboru (npr. od jagode ili šljive)

Priprema:

Odvojite žumance od belanceta. Belanca umutite u čvrst sneg. U činiji pomešajte žumance, mleko, rastopljeni maslac, vanil šećer i sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer, kardamom, so). Dobro promešajte dok ne dobijete glatko testo. U smesu nežno umešajte snijeg od belanaca. Zagrejte posebnu tiganj za "æbleskivere" na srednje jakoj vatri (ako nemate ovaj tiganj, možete koristiti i kalup za mafine ili običan tiganj, samo će oblici biti malo drugačiji). U svako udubljenje stavite malo maslaca ili ulja, a zatim kašikom stavljajte smesu u svako udubljenje, otprilike jednu kašiku po udubljenju. Pecite oko 1–2 minute dok rubovi palačinki ne postanu zlatno smeđi, zatim okrenite svaku palačinku pomoću drvenog štapića ili viljuške i pecite s druge strane još 1-2 minute. Pečene "æbleskivere" pospite šećerom u prahu i poslužite s džemom po izboru. Ove male, sočne palačinke savršeno su za uživanje u porodičnom okruženju, a možete ih prilagoditi svojim omiljenim punjenjima ili začinima, prenosi Jutarnji.hr.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()