Ideja za brz nedeljni ručak: Kremasti rižoto od praziluka i kurkume

Lako se sprema, miriše na leto i svi će ga voleti

31.08.2025. 10:59
  • Podeli:
rižoto kurkuma shutterstock-68b40ea5acee2.webp Foto: Shutterstock

Ako nemate ideju za današnji ručak, evo jedne ideje za brzo napravljeno a ukusno jelo.

Lako se sprema, miriše na leto i svi će ga voleti.

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki praziluk
  • 250 g carnaroli ili arborio pirinča
  • ½ kašičice kurkume
  • so, biber
  • 1,6 l vode
  • 2 kašike maslaca

Priprema:

Praziluku uklonite zelene vrhove koji su suvi, presecite ga uzdužno na pola pa opet svaku tu polovinu uzdužno na pola. Naseckajte na komadiće. Operite i ocedite. 

Dinstajte praziluk na zagrejanom maslinovom ulju par minuta, dodajte pirinač i kratko propržite.

Dodajte kurkumu, promešajte pa dodajte toplu vodu. Posolite i pobiberite. Kuvajte 25 do 30 minuta na laganoj vatri uz stalno mešanje i podlivanje i nemojte se bojati tečnosti. Pirinač će to sve da upije, a bolje da je rižoto kremastiji, nikako ne suv.

Kad je rižoto kuvan (nemojte prekuvati), isključite ringlu i umešajte maslac. Jedite dok je toplo.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()