Ako vam se krastavci često čine gorkim, ne brinite, postoji brz i jednostavan trik koji će im vratiti svež, blag ukus
Krastavci su sinonim za letnju svežinu, lagani, hrskavi i savršeni kao prilog, u salatama, sendvičima ili uz lagane obroke.
Ipak, ništa ne može pokvariti taj osvežavajući zalogaj kao iznenadna gorčina, koja se ponekad pojavi baš kada to najmanje očekujete.
Ova neprijatna nota potiče od supstance po imenu kukurbitacin, prirodnog jedinjenja koje se nalazi u kori i na krajevima krastavca.
Njegova količina varira u zavisnosti od vrste, načina uzgoja i uslova u kojima je biljka rasla, a najviše se zadržava u vrhovima ploda.
Srećom, postoji brz i jednostavan trik koji može znatno umanjiti ili potpuno ukloniti gorčinu iz krastavca i sve što vam treba je nož i par minuta vremena.
Odsecite vrh krastavca (onaj kraj gde je bio povezan za biljku). Trljajte ga kružnim pokretima o preostali deo ploda. Nakon nekoliko sekundi, pojaviće se beličasta pena ili "mleko", to je znak da se kukurbitacin oslobađa.
Isti postupak ponovite i sa drugim krajem krastavca. Na kraju, temeljno isperite krastavac hladnom vodom, kako biste uklonili ostatke supstance.
Još jedan koristan savet: ako imate vremena, posolite krastavce nakon sečenja i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta. So pomaže da se izvuče višak tečnosti, omekšava plod i dodatno umanjuje gorčinu, ostavljajući krastavac sočnijim i prijatnijim za jelo.
Isprobajte ovu tehniku sledeći put kada pripremate obrok i uživajte u punom, čistom ukusu krastavca, bez neprijatnih iznenađenja, pišu Nezavisne.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.