Ovo je ubedljivo najbolja krema za torte: Smutite je sami

Po receptu naših baka

14.08.2025. 17:32
  • Podeli:
shutterstock_2177464769 mikser torta šlag beli žuti fil kuvanje jaja mleko fil krema-689dfc7a58ffd.webp Foto: Shutterstock

Ako ste ikada pravili tortu koja treba da izdrži celo popodne na stolu, znate koliko je izbor prave kreme ključan. Neke se razlivaju već pri prvom jačem naletu toplote, dok su druge čvrste poput betona – ali bez ukusa. Na sreću, postoji kremasta čarolija koja kombinuje stabilnost i ukus.

Šta je hermelin krema?

Poznata i kao ermine frosting, hermelin krema potiče iz bakinog recepta i često se u domaćim kolačima susretala u vreme socijalizma i ranih devedesetih. Pravi se od kuvanog mleka, šećera, brašna i maslaca. Upravo brašno daje strukturu koja je toliko čvrsta da se ne klizi s torte, čak i na sobnoj temperaturi

Ipak, nije suviše gusta – dobije se savršeno glatka i ukusna krema, dovoljno čvrsta da podnese teške biskvite, voćne slojeve ili čak bogate čokoladne kore

Kada se koristi?

  • Kada torta neće stalno biti u frižideru
  • Kada želite da slojevi ostanu na mestu — ne klize i ne razdvajaju se.
  • Postoji fleksibilnost u ukusima: ide uz čokoladu, vaniliju, voće, a može se i obojiti ili aromatizovati po želji
  • Recept za najstabilniju kremu od kuvanog mleka

Sastojci:

  • 250 ml punomasnog mleka
  • 40 g pšeničnog brašna
  • 150 g šećera
  • 300 g maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi) 
  • 1 kašičica vanilija esencije
  • Prstohvat soli

Priprema:

U šerpu pomešajte mleko, brašno, šećer i prstohvat soli. Kuvajte na umerenoj temperaturi, konstantno mešajući, dok se ne dobije gusta, glatka pasta. Ostavite smesu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

U drugoj posudi umutite omekšali maslac dok ne postane penast.

Postepeno dodajte ohlađenu mlečnu smesu u maslac, miksajući dok ne dobijete laganu, prozračnu kremu.

Na kraju dodajte vaniliju i kratko izmešajte.

Dodatni savet za savršenu teksturu: maslac mora biti omekšao na sobnoj temperaturi. Hladan maslac učiniće kremu grudvastom, a ne glatkom.

Hermelin krema — istovremeno stabilna i ukusna — pravi je spas kad želite tortu koja će izgledati besprekorno i podnositi tople temperature bez kvarenja. Isprobajte je kada vam treba pouzdan osnov u kremastim slojevima, a da pri tom ostane nežna i prozračna.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()