Jedite pametno
Foto: ProfimediaVi verovatno mislite da je skuvani obrok – pa makar i od juče – siguran ako ga ponovo zagrejete. Ali neke namirnice se pri podgrevanju zapravo mogu pretvoriti u potencijalni rizik za zdravlje.
Koje su to namirnice i kako da bezbedno postupate sa ostacima, da izbegnete neprijatnosti, pa čak i trovanje, saznajte u nastavku teksta.
Prema stručnim analizama, ali i savetima nutricionista, sledeće namirnice spadaju u one koje je najbolje ne podgrevati – ili bar s njima treba postupati s velikom opreznošću.
Kuvani pirinač, ako se ostavi na sobnoj temperaturi, može biti leglo bakterije Bacillus cereus, koja proizvodi otpornu sporu. Čak i ako ga ponovo zagrejete, toksini koje je bakterija oslobodila ne moraju nestati.

Šta da uradite: brzo ohladite skuvani pirinač, čuvajte ga u frižideru u zatvorenoj posudi, i podgrejte samo jednom – i to temeljno.
Kuvani krompir je posebno rizičan ako je ostavljen na sobnoj temperaturi – bakterije, poput Clostridium botulinum, potencijalno mogu da rastu.
Kako ga bezbedno čuvati? Čim se završi kuvanje, preselite ga u frižider. Kad ga podgrevate, zagrejte ga dovoljno da vrućina prodre do sredine.
Ove namirnice često koristimo u supama, čorbama i sosevima – ali sadrže nitrate. Kad se podgreju, ti nitrati mogu dase pretvore u nitrite, a zatim potencijalno u štetne supstance.
Preporuka: pripremite samo onoliko koliko mislite da ćete pojesti – izbegavajte da više puta podgrevate.

Kuvana, pržena ili pečena jaja nisu dobra ideja za podgrevanje. Proteini u jajima se menjaju pri ponovnom zagrevanju, što može da oteža varenje ili da prouzrokuje probleme s digestivnim traktom.
Bolje rešenje: jedite jaja sveža ili hladna u sendviču, umesto da ih ponovo zagrevate.
Podgrevanje piletine može izazvati stomačne tegobe, jer proteini i bakterije u mesu zahtevaju temeljno grejanje.
Preporuka: ako insistirate na podgrevanju, uverite se da vrućina prodire do unutrašnjosti – ali ponekad je bezbednije jesti ta jela hladna.

Neka ulja – posebno ona od orašastih plodova, avokada, koštica grožđa – oksiduju brzo kada se ponovo zagrevaju. To može da stvori štetne spojeve, uključujući trans-masti.
Šta uraditi? Nemojte ponovo koristiti ulje za prženje ili kuvanje; nakon jednog kuvanja, bolje ga je baciti.
Pečurke menjaju strukturu proteina kad se podgreju. To može da dovede do oslobađanja toksina, a ako su ostavljene na sobnoj temperaturi, rizik je još veći.
Najsigurnije: pojedite pečurke odmah nakon pripreme i ne čuvajte ih dugo van frižidera.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







