Frižider nije dobra opcija za omiljeni slatkiš
Foto: PixabaySa približavanjem praznika i sezone slatkiša, večna debata o tome kako pravilno čuvati čokoladu preti da ponovo podeli domaćinstva.
Pitanje da li da svoju omiljenu poslasticu držite u frižideru ili kuhinjskom ormaru je žestoko debatovane, a obe strane iznose jake argumente, prenosi Net.hr.
Međutim, stručnjak za čuvanje hrane Džošua Hjuston iz "Household Quotes" tvrdi da postoji jasan i nedvosmislen odgovor na ovu slatku zagonetku.
Prema Hjustonovom, čuvanje čokolade u frižideru je loša ideja iz nekoliko ključnih razloga. Prvi i najočigledniji je sposobnost čokolade da apsorbuje mirise druge hrane u frižideru. Niko ne želi da mu čokolada ima aromu ostataka od večere.
"Drugo, hladne temperature mogu učiniti čokoladu gotovo bezukusnom“, objašnjava Hjuston i dodaje da hladnoća može da utiče na složene ukuse kakaa, što oduzima veliki deo zadovoljstva koje čokolada pruža.

Da li ste ikada primetili da je vaša čokolada razvila neprivlačan beli sloj, kao da se pokvarila? A verovatno je kriv frižider.
"Promena boje je još jedan veliki problem“, ističe Džošua i dodaje da se ovo dešava kada vlaga u frižideru izazove ono što se naziva "cvetanje šećera“, proces u kom šećer izlazi na površinu čokolade.
Iako rok trajanja čokolade može biti od 10 meseci do dve godine (tamne sorte traju duže zbog manjeg sadržaja mleka), čini se da kuhinjski orman izlazi na kraj u borbi za očuvanje ukusa, piše Mirror.co.uk.
"Vaš orman je bolja opcija sve dok je suv, jer vlaga može negativno uticati na ukus tokom vremena. Idealna temperatura za čuvanje čokolade je između 12 i 18 stepeni Celzijusa, jer sve više od toga može dovesti do topljenja", zaključuje Hjuston.

Da biste što duže održali svežom i ukusnom čokoladu, stručnjak nudi još nekoliko korisnih saveta.
"Ako otvorite čokoladu, ostatak umotajte u hermetički zatvorenu posudu ili je stavite u kontejner. Ovo će pomoći u zaštiti čokolade od vlage i spoljašnjih mirisa koji bi mogli uticati na njen ukus“, savetuje on.
Takođe je ključno držati čokoladu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Svetlost ne samo da izaziva pomenuto "cvetanje šećera“, već i ubrzava topljenje. Važno je napomenuti da je čokolada sa "cvetanjem šećera“ i dalje bezbedna za jelo, ali njen izgled i tekstura mogu biti manje privlačni, a ukus može biti malo drugačiji.
Ukratko, dok frižider može izgledati kao logično rešenje za sprečavanje topljenja, kuhinjski ormarić je daleko bolji izbor za očuvanje bogatog ukusa i fine teksture.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







