Kad se probudite, treba vam "gorivo": Ova četiri saveta za doručak pomažu da povećate nivo energije

Zdravi proteini, sporo svarljivi ugljeni hidrati, voće ili povrće čine idealnu jutarnju kombinaciju

21.01.2025. 09:14
  • Podeli:
omlet, kajgana, jaja, hrana, jedenje, hranjenje, doručak - profimedia-6683caad69eae.webp Foto: Profimedia

Dok spavate, vaše telo vredno radi na varenju večere od prethodnog dana. Kada se probudite, vašem telu i mozgu je potrebno novo gorivo.

Ako preskočite prvi obrok, napominje dr Dejvid S. Ludvig, stručnjak za ishranu iz dečje bolnice Boston pri Harvardu, možete početi dan s manjkom energije i telo će morati da posegne za svojim rezervama energije.

Šta čini dobar doručak?

Onaj koji sadrži zdrave proteine, sporo svarljive ugljene hidrate i voće ili povrće. Omlet s povrćem i kriška integralnog tosta ili činija žitarica s visokim sadržajem vlakana, svežim voćem i mlekom sa smanjenim sadržajem masti ili sojinim mlekom, uz šaku badema ili oraha, dobar su izbor.

Probajte ovih 4 saveta za doručak koji povećava energiju:

1. Birajte integralne žitarice

Žitarice i hlebovi s visokim sadržajem vlakana mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi i sprečiti pad energije sredinom jutra. Od mnoštva vrsta žitarica na tržištu, mekinje, pahuljice od mekinja i zobene pahuljice obično su najzdraviji izbor.

Da biste odabrali najzdraviju žitaricu za doručak, čitajte deklaraciju i tražite:

  • 5 grama ili više vlakana po porciji,
  • manje od 300 miligrama natrijuma po porciji,
  • manje od 5 grama šećera po porciji,
  • integralno zrno kao prvi sastojak na listi.

2. Dodajte proteine

Jogurt je dobar izbor; grčki jogurt ima više proteina od običnog. Jaja (do jedno dnevno) su u redu za zdrave osobe. Iako žumanca imaju visok sadržaj holesterola, jaja sadrže proteine, vitamine i druge hranljive materije i ne povećavaju rizik od srčanih bolesti. Takođe možete uključiti hranu koja sadrži zdrave masti, poput oraha ili lososa. Ograničite prerađeno meso na povremeni užitak, jer je povezano s većim rizikom od kolorektalnog karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

3. Jedite kod kuće, a ne napolju

Zdrav doručak možete pojesti i u restoranu ako se držite zobenih pahuljica. Međutim, većina tradicionalnih jela započeće vaš dan velikom količinom rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti. Poput većine prerađene hrane, doručak iz lanaca brze hrane obično je katastrofa s visokim sadržajem natrijuma i niskim sadržajem vlakana.

4. Napravite smuti za doručak

Kombinujte voće, sok, jogurt, klice pšenice, tofu i druge sastojke. Stavite ih u blender s malo leda i dobićete osvežavajući doručak pun energije.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()