Nepravedno zapostavljena biljka: Čisti telo, jača imunitet i štiti srce

Iako ga često doživljavamo kao običan začin ili dekoraciju na tanjiru, peršun je mnogo više od toga

14.05.2025. 20:21
  • Podeli:
začini začin začinsko bilje pixabay peršun-67b05901699dc.webp Foto: Pixabay

Ova skromna biljka krije iznenađujuće bogatstvo nutrijenata i može značajno doprineti našem zdravlju – pod uslovom da joj damo šansu.

Izvor vitamina koji jačaju imunitet

Peršun je izuzetno bogat vitaminom C – čak više nego limun. Samo dve kašike svežeg peršuna sadrže oko 16% preporučene dnevne doze vitamina C, koji je ključan za normalno funkcionisanje imunog sistema i odbranu organizma od infekcija. Osim toga, peršun je dobar izvor i vitamina A i K, koji su važni za zdravlje očiju, kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.

Pročišćava organizam i podržava varenje

Peršun deluje kao prirodni diuretik – podstiče izbacivanje viška tečnosti i toksina iz tela. Zbog toga je koristan saveznik onima koji se bore sa zadržavanjem vode ili blagim oticanjem. Uz to, eterična ulja iz peršuna, posebno apiol i miristicin, mogu smanjiti nadutost i poboljšati varenje.

Bogat antioksidansima

Peršun sadrži snažne antioksidanse poput flavonoida (npr. luteolina), karotenoida i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Redovno konzumiranje ovih spojeva može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčana oboljenja i dijabetes.

Prirodni saveznik protiv neprijatnog zadaha

Zahvaljujući svom osvežavajućem ukusu i prirodnim uljima, peršun može pomoći u neutralisanju neprijatnog zadaha – što su dobro znali i naši preci, koji su ga koristili posle jela bogatih belim i crnim lukom.

Kako ga najbolje koristiti?

Najviše koristi od peršuna imamo kada ga konzumiramo svežeg. Dodajte ga na kraju kuvanja u supe, variva, soseve ili ga pospite po salati. Možete ga ubaciti i u smutije, koristiti kao bazu za zeleni sok, ili napraviti pesto od peršuna umesto bosiljka.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()