Priprema zimnice iziskuje dosta vremena i novca
Priprema zimnice koja uključuje ajvar, turšiju i pekmez nezamenljiv je jesenji ritual za mnoga domaćinstva u Srbiji.
Sve više građana obilazi pijace u potrazi za najboljim povrćem i voćem, poput paprike, paradajza i šljiva, bez kojih ti specijaliteti ne bi bili potpuni. Proveravali smo da li građani prave ili kupuju već gotovu zimnicu.
Šarene tezge prepune paradajza i paprika - crvenih i žutih, pravi su mamac za sve one koji žele da napune police zimnicom. Kao i svake godine i ove je pred kupcima ista dilema - da li napraviti ili kupiti gotovu.
Dok jedni nemaju vremena da stoje satima kod šporeta, drugi se ipak drže tradicije.
“U mojoj porodici je tradicija. Još pokojna baba, pa majka pokojna, nastavili i onda smo i mi nastavili to da radimo. Sve je manufaktura, ručni rad”, kaže nam jedna Beograđanka.
Ali, sreli smo i porodice koje nemaju vremena da prave, pa se ipak odlučuju da zimnicu i kupe od onih koji to prave ručno, a baš kad se mora i u marketu.
Kako kažu prodavci, trenutno se najviše kupuju paprike i paradajz. Tako, od tri kilograma paprika, koje možete platiti od 250 do 900 dinara, možete dobiti i više od kilogram ajvara.
“Tri, tri i po kilograma, dovoljno je za kilogram ajvara. I i te kako se isplati taj ajvar, nego kupovati u marketu, ne može biti nikako bolji. Imate od 80, 100, 150, odlična paprika. Znači prva klasa, zaista super. Kreću se po pijaci i od 250- 300 dinara, ali mislim da je to već stvarno preterano”, objašnjava za UNU prodavačica zimnice sa pijace.

Iako priprema zimnice iziskuje dosta vremena i novca, iskusne domaćice imaju svoj stav.
“Zdravije je nego onaj sa konzervansima. To stoji tamo godinama, i imaš te koji uvoze te ajvare i te zimnice sve. Zato neću da kupujem - a ovde je vrlo dobra paprika. Ja sam već napravila 3-4 ture i suva je paprika, nije vodena, odlična je paprika”, ispričala nam je jedna domaćica koju smo sreli na pijaci u kupovini.
Iako cene na pijacama variraju, prodavci i trgovci savetuju da je bolje kupiti domaće.
“Ti što napraviš, znaš i šta pojedeš. Šta kupovno, u kečapu nemaš nikakav paradajz. Tu ti je gustin i onaj začin samo”, jasnog je stava prodavačica Suzana.
Kad dođe septembar, svi se pitaju - da li kupiti ili praviti zimnicu. Oni koji prave, znaju šta jedu i koliko su se mučili.
S druge strane, one domaćice koje nemaju vremena zbog posla i obaveza i koje ne mogu da skuvaju ajvar - mogu da dođu ovde i da urade isto što i mi - da kupe domaći ajvar, jer bez turšije i ajvara nema zime.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







