Turske vlasti nameravaju da ukinu švedski sto u lokalnim hotelima
Foto: PixabaySistem "all inclusive" u letovalištima u Turskoj često je presudan razlog zbog kog veliki broj Srba bira ovu destinaciju za odmor.
Međutim, najnovija najava turskih vlasti mogla bi da donese velike promene - ukidanje švedskog stola u borbi protiv rasipanja hrane.
Turske vlasti nameravaju da ukinu švedski sto u lokalnim hotelima, a odgovarajući izveštaj Saveta za poljoprivrednu i prehrambenu politiku pri administraciji predsednika Turske uskoro će biti dostavljen Redžepu Tajipu Erdoganu, piše Sabah, a prenosi Komsomoljska pravda.
Kao rezultat razmatranja tog dokumenta, popularan sistem all inclusive u hotelima mogao bi biti zamenjen formatom à la carte, u kojem gosti naručuju onoliko hrane koliko mogu da pojedu.

Na ovaj način turske vlasti pokušavaju da se izbore s rasipništvom.
Naime, u Turskoj se svake godine baci skoro 23 tone hrane. Od tog broja, čak 35 odsto ne bude ni iskorišćeno tokom same pripreme obroka, a najviše se baca voće, povrće i hleb, piše RT.
Pored ogromne količine hrane koja se baca, velika dostupnost hrane, posebno ona na švedskim stolovima, može uticati i na zdravlje. Naime, neograničen pristup raznim jelima često dovode do prejedanja i potencijalnih kilograma.
Velik izbor i količina hrane izazivaju psihološki efekat poznat kao "moram sve da probam", a i sve je već plaćeno. Javlja se osećaj težine u stomaku, pogoršanje hroničnih gastrointestinalnih problema, i naravno - višak kilograma.
Često dobijemo i po 5 kilograma za jedan odmor.
"Prejedanje je glavna zamka švedskog stola. Tu počinje endokrinološka drama. Puno jela, sve izgleda lepo, hoćete da probate sve - i eto vas, već ste pojeli 3 puta više nego što treba. To nije slabost, to je fiziologija: mozak se raduje novim ukusima i isključuje osećaj mere", kaže dr Zuhra Pavlova.
Takođe, hrana bez ograničenja predstavlja zonu povećanog rizika od trovanja, pa i tu treba biti oprezan. Dalje, ovde nije moguće garantovati potpuno odsustvo tragova alergena kao što su orašasti plodovi, gluten, mleko, morski plodovi i slično i to najčešće zbog upotrebnog pribora.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







