Održana sednica Radne grupe za Memorijalni centar u OŠ "Vladislav Ribnikar" - "Buđenje"

Apelovano je na sve organizovane grupe građana i organizacije koje žele da odaju poštu i polože cveće da to učine sutra posle 10 časova i 30 minuta

02.05.2024. 18:17
  • Podeli:
vladislav ribnikar UNA-658c229c44788.webp Foto: UNA

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"  održala je danas sedmu sednicu na kojoj je razgovarano o programu pod nazivom "Buđenje", kojim će sutra biti obeležena prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva.

Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra utvrdio je program obeležavanja koji je prihvatila Radna grupa, a koji će se sutra početi u 8:40 u Ulici kralja Milutina 10, kada će  porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položiti cveće i zapaliti sveće, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radna grupa sa Multidiscipninarnim timom u kojoj su i roditelji ubijene dece, apelovala je na sve organizovane grupe građana i organizacije koje žele da odaju poštu i polože cveće da to učine posle 10 časova i 30  minuta.

"Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u Knjige sećanja", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministarstvo saopštava i da će se sutra u 8:41 i 4. maja u 22:32 mediji u Srbiji prekidom programa obeležiti godišnjicu tragedija zatamnjivanjem ekrana i prekidom emitovanja radijskog programa u trajanju od jednog minuta sa tekstom "3. i 4. maj - "Pamtimo".

U saopštenju se dodaje da komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije i da ga čine prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 ostaće u javnom prostoru kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete navodi i da će u Tašmajdanskom parku kod spomenika Desanki Maksimović od 9 do 19 časova biti održan Forum koji predstavlja poziv građanima na kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva.

Poslednji segment jeste muzičko-scenski program u Studentskom kulturnom centru (SKC) koji će direktno prenositi Radio televizija Srbije.

Za sve građane kojima bude neophodna savedodavna psihološka podrška, Institut za mentalno zdravlje, u petak i subotu od 10 do 14 časova pružaće psihološku podršku u Centru za mlade u Resavskoj ulici broj 22.

Takođe, Institut za mentalno zdravlje je na raspolaganju građanima od nedelje, 5. maja  i kao i svakog narednog dana od 8 do 20 časova, dodaje se u saopštenju.

Viktimološko društvo Srbije otvorilo je telefonsku liniju za sve građane kojima je potrebna podrška, i oni se mogu javiti na broj: 065 548 64 21.

Ministarstvo prosvete je pozvalo sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici, dodaje se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()