Kako zaključuju sagovornici UNE, svaki početak je na neki način težak
Za vernike koji poštuju stari Julijanski kalendar, sutra počinje Božićni post koji traje 40 dana. Tokom tog perioda vernici bi trebalo da se uzdrže od rđavih misli, želja i dela, ali i od mrsne hrane.
Sveštenik Vaznesenjske crkve u Beogradu, Boško Savić, podseća da je posebno važno da shvatimo da je post vreme duhovnog čišćenja i približavanja Bogu. UNA je zato proveravala kako pronaći meru između svakodnevnih iskušenja i istinskog posta.
Počinje period posta. Za neke to znači vreme za unutrašnji mir i rad na sebi, drugi su u panici jer će trpeza biti siromašnija, a nemali broj ljudi ni ne oseća važnost nedelja koje su pred nama.
Poruka je jasna - post nije samo pitanje ishrane, već pre svega duhovnosti. Ipak, dok ona ne postane univerzalna, svako će imati svoj stav na pitanje - šta je post?
Naši sagovornici uglavnom su stava da post podrazumeva duhovno pročišćenje, mada je bilo i onih koji su priznali da im je to svejedno i da post nije obavezna stvar...
Kako ističe sveštenik Savić, pored svih iskušenja, tokom posta bi trebalo biti istrajan, jer je to izazov za sve one koji se upuštaju u ovo versko putovanje.
"Suština posta i nije sama hrana. Suština posta kod Svetog Jovana Zlatoustog - Sveti Jovan Zlatousti govori o tome da je neophodno da čovek priprema sebe, ne za bitku kako će da izdrži sa hranom, nego za bitku protiv strasti. Mi kao hrišćani koji jedemo slabiju hranu, činimo to kako bismo sputavali svoje telo da ne vrši strasti", kaže sveštenik Boško Savić.

Etnolozi podsećaju da post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane, već praksa koja nosi i duhovnu dimenziju i zato je treba poštovati.
"Post ne podrazumeva samo hranu, već potpunu u onom psihološkom smislu promenu našeg unutrašnjeg bića. Dakle, sve ono što nam i smeta i što smo i bili nervozni - da pokušamo, to kaže crkva uz pomoć i molitvi da stvorimo jedan sopstveni unutrašnji mir", kaže za UNU etnološkinja Vesna Marjanović.

Ali kada je već reč o poštovanju ishrane u tom periodu, nutricionisti kažu da prelazak sa mrsne na posnu hranu može biti zahtevan.
"Generalno je jako teško da pređemo sa ovako raznovrsne ishrane na posnu, a još teže je kada sa posne moramo lagano da uvodimo namirnice koje su mrsne. Tako da, generalno obe situacije zahtevaju određenu disciplinu. Post nije ni malo lako ukombinovati da on bude izbalansiran, jer tu imamo dosta skrobnih namirnica. Dosta se tu provuku i namirnice koje imaju visok glikemijski indeks", zaključio je za UNU nutricionista Đorđe Pejić.

Kako zaključuju sagovornici UNE, svaki početak je na neki način težak. Bitno je da ljudi počnu da poste i da se savetuju sa svojim sveštenikom, a taj post treba da traje onoliko koliko mogu da izdrže.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







