UNA proverava: Kakva je ponuda i kakve su cene uskršnjih jaja na čuvenoj "Kalenić" pijaci?

Na pitanje koja se tehnika koristi da bi se dobilo najlepše jaje sugrađani kažu da je lepota u oku posmatrača

Autor: Jana Jakšić
18.04.2025. 20:00
  • Podeli:

Uskrs je pred vratima, vreme je za okupljanje sa porodicom, a tradicija bez koje ne može da prođe je naravno farbanje jaja. Tehnike za farbanje su raznolike, pijace širom Evrope se šarene, evo kakva je ponuda, i kakve su cene na Kalenić pijaci. 

Veliko, malo, špicasto, oblo, tamno, svetlo... tehnike za odabir su razne, deca traže ono jedno pobedničko, najjače, a domaćice najlepše jaje.

Na pitanje koja se tehnika koristi da bi se dobilo najlepše jaje sugrađani kažu da je lepota u oku posmatrača.

"Lično sa moje strane najlepše je crveno jaje, ono je i simbol. Ovde možete videti neka radili smo ih sa lukovinom i sa listićima", navodi sugrađanka.

"Pa ja najviše volim tehniku voskom, crtanje, ali ove godine mi nisu dobro ispala, pa sam ih kuvala u cvekli, ali to je možda još bolja varijanta jer je prirodno", dodaje sugrađanka.

Među svim tim umetničkim delima, priznajemo, nismo očekivali da ćemo naleteti na pravo blago u bukvalnom smislu - jaja za koja bi se reklo da ih je izlegla ni manje ni više nego zlatna koka.

"Nije ležala zlatna koka, ali su ih pravile vredne ruke, jer je ovo jako pipav posao i retko ko ga radi. 
Bronza se utrljava u jaja i jedno jaje trljate od 1 minuta do 10 neka i 20 dok ne dobijete želejnu boju", objašnjava sagovornica.

Zlatno je, ali , ne brinite, cena nije u skladu sa bojom, kod Lidije sva jaja isto koštaju - tačno 70 dinara , međutim u zavisnosti od prodavca i tehnike koja se koristi cene ofarbanih jaja idu i do 200 dinara. Ukoliko ste se ipak odlučili za nešto jeftiniju varijantu, tradicionalno farbanje kod kuće, tu su farbe, gel boje, nalepnice, cirkoni... ,ali domaćice starog kova priznaju isključivo tradicionalni način farbanja i prirodne boje.

"Uberem cvetiće, neke listiće peršuna ili svašta ima u prirodi izlistalo je sad i u čarapu isečem čarapu na komade, pokvasim jaja da bi se zalepilo, uvijem koncem i stavljam lukovinu postepeno kuvam da ne bi popucalo, posolim i malo sirćeta i eto to je sva umetnost", objašnjava jedna sugrađanka.

Tradicionalno kokošja, ali na "Kaleniću" su se našla i pačja, guščja, prepeličja, ćureća i morčja koja - pa zna se.

Nasmejana jaja, nasmejani kupci. Najlepše jaje ćete zasigurno pronaći na Kalenić pijaci, a najjače - e to ćemo saznati u nedelju. 



 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()