Prave se od samo tri sastojka
Foto: ShutterstockPriprema slavskog kolača jedan je od najvažnijih običaja vezanih za svaku slavu, a ovaj svečani hleb se tradicionalno mesi u okruglom obliku, najčešće u kalupu ili dubokoj šerpi.
Ovaj kolač ima duboku duhovnu simboliku - smatra se simbolom tela Isusa Hrista i žrtve prinesene Bogu. Urezani krst na sredini podseća na Hristovo stradanje, dok vino koje domaćin preliva preko kolača označava opranje grehova i Božji blagoslov.
Na većini slavskih kolača nalaze se slova ИС ХС НИ КА, što na grčkom znači "Isus Hristos pobeđuje". Ova oznaka se tradicionalno utiskuje drvenim pečatom koji se u mnogim porodicama prenosi sa generacije na generaciju.
Pored osnovnih simbola, domaćice često ukrašavaju kolač raznim oblicima koji nose posebna značenja:

Ovi ukrasi se raspoređuju u četiri polja oko krsta, dok se u samu sredinu kolača stavlja osvećeni bosiljak. Kolač se pred pečenje premaže mešavinom vode i ulja, dok se ukrasi ostavljaju beli da bi se lepše istakli.
Testo za ukrase se prave lako. Sve što vam je potrebno je: 100 g brašna; 100 g gustina; 100 ml vode; malo soli.
Običaji vezani za ukrašavanje razlikuju se od porodice do porodice, ali recept za testo je uglavnom sličan. Pošto je Aranđelovdan ove godine posna slava, donosimo vam recept za posni slavski kolač, prenosi Kurir.

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







