Bakin starinski kolač sa jabukama: Topi se u ustima, a ukus vraća u detinjstvo

Cela kuća će zamirisati i probuditi nostalgiju

17.07.2025. 08:37
  • Podeli:
kolač sa jabukama bakina kuhinja-687898dc75fdd.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo starinski kolač sa jabukama, koji su generacije obožavale. Ukus i miris vraćaju u detinjstvo, a pravi se jednostavno.

Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 100 gr šećera (može manje)
  • šolja od 100 gr brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • šolja od 50 gr griza
  • 50 ml ulja
  • 250 ml jogurta
  • korica limuna

Nadev:

  • 1-2 kašike džema
  • 2 veće jabuke
  • cimet
  • 2 kašike griza

Priprema:

Jaja umutit sa šećerom, dodati brašmo i griz sa praškom za pecivo, ulje, jogurt i koricu limuna. Izjednačiti špatulom pa pola sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni C, 10-15 min.

Izvaditi, premazati džemom. Jabuke izrendati, dodati cimeta i griz, pa izmešati.

Preko džema rasporediti jabuke sa grizom, pritisnuti kašikom da nema rupica. Sipati ostatak testa, izravnati da pokriju jabuke. 

Vratiti ponovo u rernu i peći još 30 minuta, na 200 stepeni C. Posuti prah šećerom i seći hladan. Topi se u ustima.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()