Recept bez premca
Foto: ShutterstockDomaći džem od zove je mirisna letnja poslastica koja se pravi od ostataka sirupa, a pruža potpuno novi užitak u tegli.
Kada pravite sirup od zove, često nakon ceđenja ostane obilje mirisnih cvetova i tankih kriški limuna. Umesto da ih bacite, iskoristite ovu prirodnu aromu i napravite ukusni džem koji će vas podsetiti na tople, sunčane dane i mirise leta. Ovaj recept je pravi dokaz da u kuhinji nema otpada sve može da se iskoristi i pretvori u nešto posebno.

U šerpu stavite cvetove zove i kriške limuna koje su ostale od sirupa. Dodajte šećer, vanilin šećer i sirup (ili sok po izboru). Dobro promešajte. Stavite na šporet i pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte 15-20 minuta uz povremeno mešanje.
Tokom kuvanja usitnite sve štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu. Ako volite da ostanu delovi limuna, nekoliko kriški možete ostaviti cele. Ako vam smesa deluje pregusto, dodajte još malo sirupa ili vode. Džem treba da bude mekan, ali ne tečan. Po ukusu dodajte još malo šećera ili soka da izbalansirate slatkoću i kiselost.
Pripremite tegle sterilišite ih ili prelijte ključalom vodom, isperite s malo alkohola ili limuntusa. Sipajte džem dok je još vreo, zatvorite čvrsto poklopcem.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







