Fenomenalni "jastuk" kolač po bakinom receptu: Kao iz poslastičarnice

Provereno dobar

15.12.2025. 09:12
  • Podeli:
bakina kuhinja, jastuk kolač-693fbdd329600.webp Foto: Bakina kuhinja

Baka Jela je i ovog puta za sve pripremila recept koji će svakog obožavaoca slatkiša raspametiti. Jastuk kolač - spoj blago nežnog biskvitnog testa sa čokoladom i visokog, debelog fila čini da ceo kolač podseća na najmekši jastuk. Izuzetno je bogat i kremast, iznenađujućih ukusa i osvežavajućih nota. Savršen je za sve koji vole pun, ali istovremeno mekan i vazdušast zalogaj.

Sastojci 

  • Dva jaja
  • dve pune kašike brašna
  • jedna kašika kakaa
  • jedna kašika šećera
  • pola praška za pecivo
  • 50 gr suvog grožđa potopljenog u rum ili vodu
  • 30 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • dva pakovanja instant pudinga (po izboru)
  • 600 ml hladnog mleka
  • jedno pakovanje želatina u prahu
  • 50 gr izdrobljenog keksa
  • 200 gr seckanog kivija
  •  jedna kašika šećera (za puding)

Priprema

Najpre potopite suvo grožđe u rum ili toplu vodu, zatim pripremite blago nežno biskvitno testo: Umute se jaja sa šećerom dok ne postanu penasta, zatim se u to doda brašno, kakao i prašak za pecivo, u smesu se posle doda ulje i  jogurt, a na kraju dodajte oceđeno suvo grožđe. 

Testo sipajte u manji pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni C 30 min minuta. Ohlađen biskvit presecite horizontalno na dve jednake kore. Zatim pripremite fil: želatin potopite u 50 hladne vode da nabubri, a zatim ga zagrejte da se otopi, ne sme da proključa, i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

U posebnu posudu umutite puding sa hladnim mlekom i šećerom dok ne postane gust, polako uz mućenje sipajte ohlađeni tečni želatin u umućeni puding i mutite dok se ne sjedini. U smesu umešajte izdrobljeni keks i seckani kivi. 

Donju koru biskvita stavite nazad u pleh ili obruč, nanesite ceo fil, pa poklopite drugom korom, kolač ostavite da se dobro ohladi u frižideru najmanje 2 sata da se želatin stegne. Preko izlijte rastopljenu čokoladu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()