Greške koje svi pravimo prilikom pripreme tikvica: Zbog ovoga vam uvek ispadnu bljutave i gnjecave

Uz ove savete, sledeći put kada budete spremali ovo povrće, dobićete savršeno izbalansiran ukus i strukturu

08.05.2025. 16:50
  • Podeli:
tikvice shutterstock-64a29e8657da9.webp Foto: Shutterstock

Tikvice su jedno od najzahvalnijih povrća, lagane su, brzo se pripremaju i mogu se koristiti u bezbroj jela, od predjela do dezerta.

Ali bez obzira na to koliko ih volimo, mnogima se desi ista stvar: tikvice na tanjiru postanu gnjecave, vodene i bez ukusa. Dobra vest je da to može da se izbegne uz nekoliko jednostavnih trikova.

1. Prva i najčešća greška jeste - previše vlage

Tikvice u sebi imaju visok procenat vode, pa ako ih odmah stavite na toplotu bez pripreme, ispustiće tečnost i "ugušiti" se u sopstvenoj pari. Rešenje? Posolite ih pre pripreme.

Isecite tikvice na kolutove, posolite i ostavite da odstoje 10-15 minuta na kuhinjskom ubrusu. Nakon toga ih još jednom dobro utapkajte suvim komadom ubrusa, iznenadićete se koliko vode će pustiti.

2. Druga greška je loš izbor načina termičke obrade

Prženje na previše ulja ili predugo dinstanje pretvoriće tikvice u kašu. Umesto toga, pecite ih u rerni na papiru za pečenje, na visokoj temperaturi (200-220 stepeni), i to bez pokrivanja.

Tako će spolja postati blago hrskave, a iznutra ostati mekane. Ako ih pržite, birajte plitku šerpu i pržite u malim količinama - tikvice treba da "dišu", a ne da se gužvaju.

3. Treća česta greška je seckanje na previše sitne komade

Ako ih isečete na tanke listove, prebrzo će izgubiti strukturu. Idealna debljina je oko pola do jednog centimetra za kolutove ili štapiće, dok za punjenje treba izabrati cele, čvrste tikvice srednje veličine.

Na kraju, zapamtite i ovo: tikvice se spremaju brzo. Nema potrebe da ih kuvate duže od sedam do 10 minuta, osim ako ih ne pečete punjene. Preduga termička obrada uništava im teksturu, ukus i čini ih upravo onakvim kakve ne želimo - gnjecavim.

Uz ove savete, sledeći put kad pripremate tikvice, dobićete savršeno balansiran ukus i strukturu.

 

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()