Kolač mekan kao pena: Najmekše knedle s grizom koje ste ikada probali

Tradicionalni recept iz bakine kuhinje

04.04.2025. 21:12
  • Podeli:
knedle sa jabukama bakina kuhinja-67f02f2004291.webp Foto: Bakina kuhinja

Knedle predstavljaju jednu od omiljenih poslastica u mnogim domaćinstvima, i to s pravom. Ove sočne, meke knedle sa savršenim punjenjem, često su deo tradicije, ali i savršen desert za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih proslava. 

Iako je osnovni recept sličan, postoje razne varijacije ovog jela, koje se priređuju sa krompirom, grizom ili čak bez krompira, u zavisnosti od želja i ukusa domaćice.

Potrebno je:

  • 350 ml vode
  • 30 ml ulja
  • 100 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 g griza
  • nadev po želji
  • jabuke
  • cimet
  • slatko
  • prezle
  • ulje za prezle

Priprema:

Sipati u šerpu vodu i nju dodajte malo ulja i pustite da provrdi. Zatim sipajte brašno, griz i prašak za pecivo, sve to umešajte varjačom i ostavite da se prohladi. 

Jabuke iseckajte na komadiće i pospite ih cimetom. A onda kašikom vadite testo u koje će te stavljati slatko od šumskih jagoda ili od čega imate, pa zatim jabuke i sve to zatvorite u lopticu. 

Ređajte na poslužavnik koji je posut brašnom, a onda kuvajte knedle 8 minuta u provreloj vodi. Kuvane knedle vadite u pržene prezle. Možete ih uvaljati i u prah šećer, ako tako volite. 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()