Kolač sa višnjama: Topi se u ustima, a miris vraća u detinjstvo

Mirisan i sočan, za prave sladokusce

19.12.2025. 15:10
  • Podeli:
kolač sa višnjama, pixabay 1-6602be9183703.webp Foto: Pixabay

Donosimo vam tradicionalnu poslasticu koja je omiljena genaracijama unazad.

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 260gr brašna
  • šolja i po šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100ml ulja
  • 200ml jogurta
  • pola kesice praška za pecivo
  • oko 300-400 g višanja
  • malo griza
  • malo prah šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Žumanca odvojite od belanaca. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom. Onda dodajte žumance, brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Višnje pomešajte sa šećerom i grizom pa sve sjedinite. Zatim ih dodajte u testo. Pecite kolač oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()