Najukusnije zimsko jelo iz rerne: Starinski ručak koji će zagrejati i zasititi celu porodicu

Čuvena krompirača

13.11.2025. 13:03
  • Podeli:
krompir, zapečeni krompir, pixabay-690dccfd52ac1.webp Foto: Pixabay

Dolazi zima, duga i hladna, a to znači da je vreme i za smenu na trpezi. Kako je ovdašnja gastronomija prava riznica najrazličitijih (i najukusnijih!) jela, svako podneblje ima svoje zvezde. U Vojvodini su to neke tradicionalne đakonije – specijaliteti od testa, bundeve, mesa, a među omiljenima je i krompirača, unikatna delicija iz paorske peći.

U selima nanizanim u panonskom delu naše zemlje uskoro počinje prava fešta – svinjokolj. Tradicionalni običaj prerade mesa i pravljenja suhomesnatih proizvoda oduvek je zauzimao posebno mesto u kalendaru, a gde ima friških domaćih kobasica, čvaraka, krvavica (slanina i šunka tek treba da se suše), tu je i nezaboravna gozba. Među jelima koja ovih dana stupaju na scenu nalazi se i krompirača.

Preliv od brašna i paprika nije obavezan – ako ga nema, tada se zove bela krompirača. Ovo je recept za bačku verziju, sa kobasicom, krvavicom i slaninicom. Verujemo da će gurmani koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa uživati u našem predlogu.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 100 g svinjske masti
  • 200 g kobasice
  • 150 g krvavice
  • 4 svinjska rebra ili 1 kg karea
  • 4 režnja slanine
  • so
  • 50 g brašna
  • 40 g slatke začinske paprike


Priprema:

Krompir ogulite, isecite na kolutove i malo posolite. Luk isecite na rebarca i prodinstajte ga na 60 grama masti.

Brašno i začinsku papriku razmutite u malo vode, prelijte krompir i dobro izmešajte. Tepsiju premažite ostatkom masti, stavite polovinu krompira i preko njega ravnomerno rasporedite dinstani luk, kobasicu isečenu na manje komade, krvavicu isečenu na veće kolutove, meso ili rebra.

Preko poređajte ostatak krompira, a zatim i režnjeve slanine. Dodajte vode do dve trećine tepsije. Pecite dva-tri sata na 200 stepeni.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()