Napravite posnu picu: Ješćete je bez griže savesti i uživati u ukusu

Posna pica je brza, ukusna i idealna za dane posta. Lako se priprema, a ukusom bez problema parira klasičnoj verziji

02.12.2025. 20:54
  • Podeli:
Pica, sir, kačkavalj, gauda shutterstock_378226756-64e769e3ea68d.webp Foto: Shutterstock

Počeo je božićni post, pa svi tragaju za jelima koja se brzo spremaju, jednostavna su i mogu lako da se prilagode.

Ako ste mislili da tokom posta morate da zaboravite na picu, ovaj recept će vas ubediti u suprotno. Testo je mekano, ivice prijatno hrskave, a paradajz sos i biljni kačkavalj daju joj pun ukus zbog kojeg ni oni koji ne poste neće primetiti razliku.

Ovaj recept je odličan izbor za porodične večere, druženja, ili kada želite nešto toplo, mirisno i ukusno, a ipak posno. Testo je jednostavno za pripremu, uvek lepo naraste i može da se napravi unapred.

Sastojci:

Testo:

  • 7 g suvog kvasca
  • 120 ml tople vode
  • 170 g mekog brašna (tip 400)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja (izostaviti ako postite na vodi)

Za preliv:

  • 240 ml paradajz ili pica sosa
  • 250 g posnog biljnog sira
  • 1 kašičica italijanskih začina
  • opciono: iseckan crveni luk, paprika, masline, kukuruz

Priprema:

Pomešajte kvasac sa mlakom vodom i ostavite par minuta da zapeni. To znači da je kvasac proradio.

U većoj posudi sjedinite brašno i so. Napravite udubljenje, sipajte rastvoreni kvasac i ulje (ako ga koristite). Zamesite meko i glatko testo, oko 5 minuta.

Stavite testo u blago nauljenu činiju, prekrijte folijom i ostavite oko pola sata na toplom mestu, dok lepo ne naraste.

Kada testo naraste, izvadite ga na površinu posutu brašnom i samo ga ukratko premesite. Ako želite dve manje pice, podelite ga na dva dela, jedan komad možete sačuvati u frižideru i ispeći kasnije.

Ugrejte rernu na 200 stepeni. Testo formirajte u krug veličine otprilike 30 cm, pa ga prebacite na pleh posut grizom, kukuruznim ili običnim brašnom. Ubacite da se peče oko 5 minuta, samo da blago očvrsne.

Polupečenu koru izvadite iz rerne, premažite sosom od paradajza ili picom sosom, pospite biljnim sirom, začinima i povrćem po izboru. Vratite je u rernu na još 10–12 minuta, dok ivice lepo ne porumene, a posni sir se ne istopi.

Dodatni savet

Ako želite da vaša posna pica bude još aromatičnija i bogatija ukusom, možete pre pečenja lagano premazati koru maslinovim uljem i dodati prstohvat omiljenih suvih začina, na primer origana ili bosiljka. Na taj način kora će biti mirisnija i prijatno hrskava.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()