Napravite posnu pogaču koja ostaje mekana danima

Morate je čuvati umotanu u kuhinjsku krpu ili zatvorenu u kesu kako bi ostala mekana danima

18.12.2025. 14:26
  • Podeli:
shutterstock_2102306695 božićna česnica, pogača, slavski kolač-658da968c2764.webp Foto: shutterstock

Posna pogača je jednostavan hleb koji se lako priprema, a zahvaljujući sporom dizanju i pravilnom pečenju ostaje mekana i vazdušasta i sutradan. Pravi se od osnovnih sastojaka koje većina domaćinstava ima u kuhinji, pa je idealna i za svakodnevni obrok i za slavsku trpezu u vreme posta.

Posna pogača je mekana, vazdušasta i blago hrskava spolja, sa neutralnim ukusom koji se lako kombinuje sa slanim i slatkim prilozima, piše Danas. Evo jednostavnog recepta za posnu pogaču:

Sastojci:

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna (T-400 ili T-500)
  • 7 g suvog kvasca (1 kesica)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml mlake vode
  • 80 ml ulja
  • malo ulja za premazivanje
  • susam ili krupna so za posipanje (opciono)

Priprema:

  1. U većoj činiji pomešati mlaku vodu, šećer i suvi kvasac. Lagano promešati i ostaviti 5 do 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i na površini ne pojavi pena.
  2. Dodati ulje i so, zatim postepeno dodavati brašno uz mešanje. Kada se smesa zgusne, prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti 8 do 10 minuta, dok ne postane glatko, mekano i elastično.
  3. Formirati loptu, staviti testo u blago nauljenu činiju, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste oko 1 sat, odnosno dok ne udvostruči zapreminu.
  4. Nadošlo testo kratko premesiti, zatim oblikovati pogaču po želji – okruglu ili blago spljoštenu. Prebaciti je u pleh obložen papirom za pečenje ili blago podmazan uljem.
  5. Pogaču premazati tankim slojem ulja, po želji posuti susamom ili krupnom solju, pokriti krpom i ostaviti još 15 do 20 minuta da odmori.
  6. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 25 do 30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i pokriti čistom krpom 10 minuta pre sečenja, kako bi ostala mekana. Prijatno.

Čuvanje

Pogaču čuvati umotanu u kuhinjsku krpu ili zatvorenu u kesu, na sobnoj temperaturi, do dva dana. Po potrebi se može kratko podgrejati u rerni ili tiganju.

Napomene i varijacije:

  • U testo se može dodati kašika sirćeta ili limunovog soka za dodatnu mekoću.
  • Deo brašna može se zameniti integralnim, uz dodatnih 20–30 ml vode.
  • Pogača se može oblikovati i kao pletenica ili puniti maslinama, belim lukom ili začinskim biljem.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()