Ne morate da se odreknete omiljene salate: Ovako pripremljeni krastavci ne izazivaju gorušicu

Uživajte u letnjem klasiku bez nuspojava

12.05.2025. 13:26
  • Podeli:
krastavac pixabay-647db23456010.webp Foto: Pixabay

Krastavci su simbol leta - osvežavaju, hidriraju i čine svako jelo laganijim. Ipak, koliko god da ih volimo, mnogima zadaju muke: gorušica, nadimanje ili neprijatna kiselina u stomaku često su nuspojave koje pokvare uživanje.

Ako ste među onima koji ih izbegavaju iako ih obožavaju - ne brinite, niste jedini. Dobra vest je da postoji način da ih pripremite tako da budu ukusni, osvežavajući i potpuno bezopasni za želudac.

1. Oljuštite krastavac

Kora krastavca, iako bogata vlaknima i hranljivim materijama, često je teška za varenje, posebno ako je plod prskan ili tretiran. Oljuštite krastavce tankim slojem, naročito ako su kupljeni u marketu i nisu domaćeg porekla.

2. Izvadite seme

Srce krastavca, deo gde je seme i višak vode, sadrži enzime koji mogu da nadraže želudac. Pomoću kašičice izvadite unutrašnjost, pogotovo ako spremate veće količine ili ako su krastavci zreli.

3. Posolite ih i ostavite da "puste vodu"

Nakon sečenja, krastavce blago posolite i ostavite 10-15 minuta. So izvlači višak vode i enzime koji mogu izazvati kiselinu. Potom ih blago isperite ili procedite i dalje će biti hrskavi, ali nežniji za stomak.

4. Dodajte kiselinu

Ako planirate da ih začinite, birajte blago jabukovo ili vinsko sirće, ali izbegavajte alkoholno. Dodajte i nekoliko kapi limunovog soka - limunska kiselina pomaže varenju i neutrališe težinu u stomaku.

5. Kombinujte s biljem koje umiruje želudac

Svež krastavac voli društvo! Dodajte:

Nanu - deluje umirujuće na želudac
Kapar - smanjuje nadutost
Peršun - osvežava i podstiče varenje

6. Ne jedite ih prebrzo i ne na prazan stomak

Krastavac sadrži dosta vode i može dodatno razrediti želudačnu kiselinu ako se jede na potpuno prazan stomak. Idealno je da ih jedete kao deo obroka ili posle manje užine.

Birajte mlađe krastavce

Manji, tanji i svetliji krastavci (tzv. kornišoni ili mladi domaći) sadrže manje gorčine i imaju nežniju strukturu, što ih čini lakšim za varenje.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()