Ovaj sendvič se smatra najboljim na svetu: Portugalska bomba za mamurluk

Često se služi sa krompirićima i prženim jajem odozgo

25.02.2024. 23:45
  • Podeli:
restoran doručak švedski sto pixabay-65db24c915a18.webp Foto: Pixabay

„Najbolji sendvič na svetu“, kako Portugalci tepaju „Francesinhi“, potiče iz Porta, a ispod naizgled neugledne spoljašnjosti kriju se slojevi slasti: tostirani hleb, junetina ili svinjetina, kobasice, šunka i sir preliveni sosom od paradajza i piva.

Portugalska Francesinha se često služi s krompirićima i prženim jajem odozgo. Postoje i varijacije s pečurkama, piletinom i raznim povrćem. Iako se zove sendvič, ne jede se s nogu, već predstavlja ozbiljan obrok od kojeg ćete dugo biti siti. Navodno je kao inspiracija za pripremu poslužio slavni francuski sendvič croque-monsieur, u kojem su uživali mnogi portugalski imigranti.

Sastojci:

  • 2 kriške hleba
  • 1 tanki juneći odrezak
  • 1 sveža kobasica
  • 1 sušena svinjska kobasica
  • 2 kriške šunke
  • 5 kriški sira
  • 1 jaje

Sos:

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica svinjske masti
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 manja konzerva pelata
  • 400 ml goveđeg temeljca
  • 1 dl slatkog vina
  • 500 ml svetlog piva
  • 1 ljuta papričica
  • 2 kašike Vorčester sosa
  • so, biber
  •  

Priprema:

Zagrejte svinjsku mast, maslinovo ulje, seckani beli luk i lovorov list. Nakon dva minuta dodajte seckani crni luk i pržite oko 8 minuta. Dodajte konzerviran paradajz i goveđi temeljac. Kada provri, pustite da krčka oko 10 minuta. Dodajte preostale sastojke u sos pa kuvajte još 10 minuta. Izvadite lovorov list pa izmiksajte štapnim mikserom u glatku smesu i ostavite da se krčka 30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo brašna razmućenog u vodi pa posolite i pobiberite.

U međuvremenu ispržite kobasice, a na masnoći koju puste ispržite odrezak. Na kraju lagano popržite kriške šunke.

Ispecite kriške hleba. Na tanjir stavite jednu krišku hleba, zatim krišku sira, šunku, odrezak, kobasice, pa drugu krišku hleba.

Ispržite jaje, stavite ga na vrh sendviča i prekrijte ga kriškama sira, tako da se žumance i dalje vidi. Vrući sos kašikom stavljajte na vrh sendviča da se sir rastopi, prenosi Krstarica.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()