Ovde stvarno niko ne može da pogreši: Najstariji zabeleženi recept za poslasticu od samo dva sastojka

Po želji, smesu možete staviti u frižider na kratko kako bi dobila čvršću teksturu – ili je odmah poslužite

14.06.2025. 07:16
  • Podeli:
urme, pistaći - profimedia-0972576460-684d21695c721.webp Foto: Profimedia

Recept koji potiče iz Mesopotamije smatra se najstarijim zapisanim receptom na svetu, a poslastica o kojoj je reč bila je na meniju pre 4.000 godina.

Ovaj recept sadrži samo dva sastojka, a oba imaju veoma dugu istoriju na Bliskom istoku: urme i pistaći.

Sastojci:

  • 3/4 šolje pistaća, oljuštenih
  • 1 šolja urmi, bez koštica
  • malo vode

Priprema:

Usitnite urme u glatku pastu. Možete koristiti avan i tučak, seckalicu ili ih jednostavno sitno iseckati nožem. Posebno sameljite ili istucite pistaće, prenosi City Magazine.

Pomešajte polovinu mlevenih pistaća sa pastom od urmi i dobro sjedinite, dodajte po potrebi malo vode za glatku smesu.

Oblikujte smesu u male, jednake kuglice (navlažite prste kako bi oblikovanje bilo lakše).

Preostale pistaće rasprostrite po tanjiru ili papiru za pečenje. Uvaljajte svaku kuglicu u pistaće, blago ih pritiskajući sa svih strana kako bi se orašasti plodovi zalepili.

Po želji, smesu možete staviti u frižider na kratko kako bi dobila čvršću teksturu – ili je odmah poslužite.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()