Jednostavni trikovi mogu ukloniti do 75 odsto otrova s voća i povrća koje svakodnevno jedemo.
Foto: PixabayAmerička organizacija za zaštitu okoline Environmental Working Group (EWG) objavila je najnovije podatke koji pokazuju da čak 75 odsto uzoraka svežeg voća i povrća sadrži ostatke pesticida, dok ih tzv. "prljavih dvanaest" ima čak 95 odsto.
Na vrhu te neslavne lestvice već godinama su jagode i spanać, ali i neke druge svakodnevne namirnice.
Na listi najzagađenijeg povrća u 2025. godini nalaze se spanać, kelj, raštika, blitva, paprike (slatke i ljute) i boranija.
Neke testirane paprike bile su prskane čak s 15 različitih pesticida, a švedska istraživanja su potvrdila da se pesticidi nakupljaju u organizmu i dece i odraslih.
Dobra vest je da telo već za dve nedelje može da se očisti ako prekinemo unos kontaminirane hrane, poručuju stručnjaci.
Prema podacima američkog CDC-a (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), određene vrste pesticida imaju veze s pobačajima, urođenim manama i razvojnim poteškoćama kod dece. Zbog toga stručnjaci apeluju da, kada god je moguće, birate organsko voće i povrće ili da barem preduzmete mere za uklanjanje otrova s namirnica.

Iako nije moguće ukloniti baš sve štetne materije, dobra vest je da se jednostavnim metodama može ukloniti do 75% pesticida sa svežih namirnica. Stoga donosimo nekoliko delotvornih recepata koje možete koristiti kod kuće:
Pomešajte 1 kašiku soli u 1 šoljicu vode. Potapajte voće i povrće 30 minuta, zatim isperite.
Pomešajte sirće i vodu u razmeri 1:4 i potapajte voće i povrće pola sata. Posebno je učinkovito za jabuke i drugo voće s glatkom korom.
Pomešajte 1 kašiku limunovog soka i 2 kašike sode bikarbone u čašu vode. Mešajte dok se soda ne otopi i ulijte u bocu koja ima raspršivač. Poprskajte voće i povrće, ostavite 15 minuta pa isperite.
Pomešajte jednu šoljicu vode, jednu šoljicu belog sirćete, dve kašike sode bikarbone i nekoliko kapi ekstrakta semenki grejpa. Poprskajte voće i povrće i isperite nakon 15 minuta.
I za kraj - pogledajte vodu nakon što ste oprali povrće. Mnogi ostanu šokirani kad vide šta se zapravo nalazi na hrani koju jedemo –svakodnevno.
Ako želite pak minimalno izlaganje pesticidima, fokusirajte se na povrće s najnižim nivoima pesticida.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







