Ovome se ne može odoleti
Foto: PixabayPekarski krompir, spolja zapečen do savršene hrskavosti, a iznutra nežan i sočan. U kombinaciji s kremastim umakom od ajvara pretvara se u pravo malo zadovoljstvo.
Kada napolju zavlada hladnoća, miris domaće hrane postaje najlepši poziv na zajednički sto. Upravo tada na red dolaze tradicionalna jela koja greju i dušu i stomak.
Ovaj recept lako će postati vaš omiljeni zimski klasik.

Za umak od ajvara:
Krompir operite, oljuštite i isecite na jednake komade – po želji na kriške ili kockice. U većoj činiji ga pomešajte sa uljem, seckanim belim lukom, dimljenom paprikom, solju, biberom i omiljenim začinima.
Rasporedite krompir u pleh obložen papirom za pečenje, tako da bude u jednom sloju. Pecite ga u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 40 do 45 minuta.
Povremeno ga promešajte kako bi se ravnomerno ispekao i dobio zlatnu, hrskavu koricu. Kada spolja postane hrskav, a iznutra mekan, izvadite ga iz rerne.

Za sos:
U manjoj posudi zagrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckan beli luk i kratko ga propržite. Zatim umešajte ajvar i pavlaku, pa mešajte dok se sastojci lepo ne sjedine u glatku, kremastu smesu.
Začinima podesite ukus, a ako želite blaži sos – dodajte još malo pavlake.
Poslužite topli krompir uz umak od ajvara, a po želji pospite svežim peršunom ili prstohvatom ljute paprike.Uživajte u savršenom spoju ukusa.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







