Pet najgorih jela na svetu: Kad pročitate sastojke nekih od njih pozliće vam

Najgore jelo dolazi iz Laponije

21.01.2025. 17:45
  • Podeli:
želatinaste jegulje profimedia-678fdd195a307.webp Foto: Profimedia

Gastro stranica Taste Atlas napravila je analizu najbolje i najgore rangiranih jela među svojim korisnicima. Od 600.000 recenzija izdvojili su 100 najgore rangiranih jela, a ovo su prvih pet s najnižim ocenama, prenosi Pun kufer.

Blodpalt

Najgore jelo na svetu, prema mišljenju korisnika TasteAtlasa, je blodpalt, koji ima ocenu 1,6. Reč je o jelu sa severa Evrope iz Laponije.

Te finsko-švedske knedle pripremaju se od raženog ili ječmenog brašna i mešaju sa životinjskom krvlju – nekada se dodavala krv irvasa, a danas je svinjska najčešća.

Nekad se blodpalt puni prženim pečurkama i slaninivom, a kuva se u mesnom bujonu. Najčešće se poslužuje kao prilog jelima s džemom od brusnica.

Bocadillo de sardinas

Na drugom mestu liste najgorih jela našao se španski sendvič bocadillo de sardinas, koji ima ocenu 1,9 od sveukupno 5.

Reč je o sendviču koji se najčešće pravi od duguljastog hleba barra de pan, a puni se sardinama. Mogu se koristiti sardine u ulju, salamuri ili sosu od paradajza.

U sendvič mogu da se dodaju i kuvana jaja, avokado, masline, majonez, senf, jogurt, pečurke i drugi slični sastojci.

Calskrove

Španski sendvič sledi švedsko jelo calskrove. To je kalcone punjen hamburgerom i prženim krompirima – izum restorana Tre Kroner iz Skellefteåa za ljude koji ne mogu da se odluče da li bi naručili picu ili hamburger nakon večeri u kojoj su popili previše.

Angulas a la cazuela

Angulas a la cazuela je tradicionalno jelo iz Baskije, a uključuje retku namirnicu – mlade jegulje koje se prže na maslinovom ulju s belim lukom, čilijem i solju u posebnoj posudi po imenu cazuela.

Jellied eels

Jegulje su zvezde i petog najgoreg jela prema korisnicima Taste Atlas-a. Tačnije, svojevrsna verzija želea od jegulja koje dolaze iz Engleske, a pripremaju se još od 18. veka.

Foto: Pixabay

Ovo je jelo nekad bilo veoma jeftino – jegulje su se lovile u Temzi, narezale na manje komade, prokuvale u loncu sa začinima, a potom ohladile i poslužile. Danas se rade sa želatinom, a začinjavaju belim biberom i sirćetom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()