Pohovane tikvice sa parmezanom: Delikates iz bakine kuhinje idealan za nedeljnu trpezu

Tikvice u novom ruhu, čarobne za nepca

Autor: Web UNA TV
18.05.2025. 09:00
  • Podeli:
tikvice pohovane bakina kuhinja-6829848409f05.webp Foto: Bakina kuhinja

Pohovane tikvice su jedno prosto, ali veoma ukusno jelo koje mame i bake vole da spremaju. Danas vam iz bakine kuhinje donosimo recept za malo drugačiju varijantu ovog jela - tikvice sa parmezanom. 

Do sada ih sigurno niste jeli, ali posle ovog recepta uvrstićete ih u svoj kuvar. 

Sastojci:

  • 2 srednje mlade tikvice 
  • 1 kašičica soli 
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu 
  • 1/4 kašičice bibera

Smesa:

  • 50 g oštrog brašna (tip 400 ili 500) 
  • 50 g gustina (kukuruznog skroba) 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat kurkume (za boju) 
  • oko 100-120 ml hladne mineralne vode (dodavati postepeno do željene gustine)

Za aromatične prezle: 

  • 100 g prezli 
  • 50 g fino rendanog parmezana 
  • 1 kašičica sušenog origana 
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka 
  • 2 čena belog luka sitno iseckana ili u prahu
  • malo soli i bibera po ukusu
  • ulje za prženje

Priprema:

Tikvice operite, uklonite krajeve i isecite ih na tanke kolutove (oko 2-3 mm debljine). Stavite ih u činiju, pospite solju, belim lukom u prahu i biberom. Promešajte i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile višak vode.

U drugoj činiji pomešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i kurkumu. Postepeno dodajte hladnu mineralnu vodu neprestano mešajući žicom dok ne dobijete glatku smesu koja je malo gušća od smese za palačinke, ali dovoljno tečna da se lako razliva u tankom sloju. Ostavite smesu da odstoji dok pripremate prezle.

U trećoj činiji pomešajte prezle, rendani parmezan, origano, bosiljak, sitno iseckani beli luk (ili beli luk u prahu), so i biber. Dobro promešajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede.

Obrišite kolutove tikvica papirnim ubrusom kako biste uklonili višak tečnosti. Uzmite jedan po jedan kolut tikvice umočite ga u "čipkastu" smesu pazeći da bude ravnomerno prekriven ali ne previše debelo.

Odmah zatim uvaljajte umočeni kolut tikvice u aromatične prezle pritiskajući blago kako bi se prezle dobro zalepile sa obe strane.

U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pažljivo spuštajte pohovane kolutove tikvica u vrelo ulje vodeći računa da ne pretrpate tiganj. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatno-braon boju i postanu hrskavi.

Izvadite pržene tikvice rešetkastom kašikom i stavite ih na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.

Poslužite "čipkaste" pohovane tikvice tople same ili uz omiljeni umak (npr. caziki sos ili čili).

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()