Posna pita na "baštenski način": Povrće joj daje posebnu aromu

Iz bakine kuhinje stižu najbolje kulinarske preporuke

09.12.2025. 10:08
  • Podeli:
Posna pita 'na baštenski način' z67-6937e0e0c68c8.webp Foto: Bakina kuhinja

Toplo preporučujemo. Ova izvanredno sočna i hrskava pita kombinuje nežne kore sa bogatim i aromatičnim punjenjem, idealnim za dane posta.

Sastojci:

  • Kore: 500 g gotovih tankih kora za pitu. 
  • Ulje: 50 ml ulja za premazivanje pleha i kora. 
  • Fil: 500 g krompira (isečenog na sitne kockice ili izrendanog i isceđenog). 
  • Povrće: 1 glavica crnog luka, 1 sveža crvena paprika, 1 veći paradajz, pola veze peršunovog lista. 
  • Za prženje i fil: 150 ml ulja.
  • Začini: 1 kašičica mlevene slatke paprike, 1/2 kašičice bibera, 1 kašika suvog začina (vegeta), so po ukusu.

Priprema:

U tiganju zagrejte deo ulja i kratko propržite sitno seckani crni luk i crvenu papriku dok ne omekšaju. Ne treba da porumene. Kada su luk i paprika uprženi, prebacite ih u veliku posudu. Dodajte sitno isečeni (ili izrendani i isceđeni) krompir, seckani paradajz i sve začine (so, biber, slatka paprika, suvi začin i peršun). 

Dobro promešajte da se fil sjedini i da bude sočan od ulja. Uzmite pleh i premažite ga uljem. Raširite kore, a preostalo ulje pripremite za premazivanje. Položite prvu koru u pleh i premažite je uljem. 

Preko nje stavite drugu koru, ali nju ne premazujte ničim. Na tu drugu koru rasporedite ravnomerno fil sa krompirom, lukom, paprikom i paradajzom. Zarolajte kore u rolnu. Rolnice ređajte u pleh i onda ih presecite po sredini.

Zatim se svaki taj deo opet preseče po sredini, tako da dobijete male rolnice. Premažite ih ostatkom ulja. Zagrejte rernu na 200°C i pecite pitu oko 40 minuta, dok lepo ne porumeni. Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite je otkrivenu da se ohladi i zadrži svoju hrskavost.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()