Posna saher torta: Ukusna i kremasta poslastica osvaja sva čula

Saher torta može da se napravi i u posnoj varijanti koja je sočna i preukusna

29.11.2025. 18:15
  • Podeli:
Saher torta pixabay 1-6728a1664d6d2.webp Foto: Pixabay

Saher torta koja se sprema u posnoj varijanti ume da bude sočnija i kremastija od mrsne varijante. Pošto je počeo Božićni post, donosimo najbolji recept za ovu nezaboravnu poslasticu.

Sastojci za koru:

  • 200 ml soka od sveže ceđene pomorandže (2 srednje pomorandže)
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 300 g brašna
  • 100 g kakao praha 
  • 1 kesica praška za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 g margarina
  • 2 kašike ulja


Priprema: 

U činiju sipati tečne sastojke i šećer, pa dodati brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Viljuškom sjediniti smesu, pa je sipati u kalup prečnika 24 cm obložen papirom za pečenje.

Koru peći 30-35 minuta na 180 stepeni Celzijusa. Ostaviti je da se ohladi, pa preseći na pola.

Premazati donju koru džemom od kajsija (5,6 punih kašika), preklopiti drugom polovinom i premazati takođe džemom odozgo i sa strane.

Tortu staviti u frižider na par sati ili preko noći da se lepo opusti i upije džem.

Preliti je čokoladnom glazurom.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()