Premažite kupovne kore sa tri sastojka i biće ukusnije nego domaće

Ovako ćete dobiti savršeno hrskavu pitu

18.12.2025. 16:04
  • Podeli:
gibanica shutterstock_1867411768-65f80508cc693.webp Foto: Shutterstock

Kupovne kore za pitu su praktične i brze, ali retko pružaju onaj domaći kvalitet koji želimo. Mnogi iskusni kuvari i domaćice slažu se da kupovne kore, iako praktične, retko postižu onu savršenu hrskavost i slojevitost koja karakteriše pravu, ručno razvučenu pitu. Ova razlika u teksturi i ukusu često je razlog zašto jela od gotovih kora ostaju samo "dobra", a ne "fantastična".

Međutim, postoji dokazan kulinarski trik koji koristi samo tri lako dostupna sastojka. Ovi sastojci, kada se pravilno kombinuju, transformišu strukturu kupovnih kora, obezbeđujući zlatnožutu boju i hrskave mehuriće koji će svakoga uveriti da je pita pravljena od nule. Saznajte koja su to tri sastojka i podignite vaše pite na majstorski nivo.

Ovo su čuvena tri sastojka za čudesni premaz koji transformiše kupovne kore:

Dve kašike jogurta/kisele pavlake:
Ključni sastojak. Jogurt ili kisela pavlaka (masnija) unose potrebnu kiselost i gustinu. Kiselina reaguje sa skrobom u kori, čineći je podatnijom i sprečava da se osuši. Uz to, daje finu, blago kiselkastu notu, sličnu onoj u pravim domaćim korama. Koristite gusti, kremasti jogurt.

Pet kašika ulja/rastopljenog putera/masti:
Masnoća je ključ za hrskavost. Ulje je najjednostavnije, ali ako želite autentičan ukus, kombinacija ulja i rastopljenog putera (ili, za pravi starinski šmek, svinjske masti) je neprikosnovena. Puter daje aromu, a ulje teksturu i bolju distribuciju toplote.

Malo mineralne vode (kisele vode):
Neobičan dodatak, ali neophodan. Karbonizacija (mehurići) u mineralnoj vodi pomaže da se premaz bolje veže i stvara male "džepove" vazduha u kori. Ti džepovi su zaslužni za one divne, hrskave mehuriće koje vidite na savršeno pečenoj piti.

Postupak koji garantuje majstorsku pitu

Priprema premaza: U manjoj činiji dobro promešajte 2 kašike gustog jogurta (ili pavlake), 5 kašika ulja/putera i dodajte 3-4 kašike mineralne vode. Masa treba da bude tečna, ali ne vodena – da se lako razmazuje četkicom.

Slaganje pite:

  • Koristite 4 kore za jednu "rolnu" ili sloj (zavisi od debljine).
  • Prvu koru samo lagano premažite, ali ne previše.
  • Drugu koru obilnije premažite, fokusirajući se na ivice.
  • Treću koru premažite isto kao drugu.
  • Četvrta kora (na koju ide nadev) se ne premazuje.

 

Nadev i motanje: Ravnomerno rasporedite nadev (sir, meso, spanać) i urolajte.

Završni sloj: Kada poređate pitu u pleh, obavezno je pre pečenja obilno premažite preostalim premazom. Nemojte štedeti! Zlatna boja se ne postiže štednjom na masnoći.

Pečenje: Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne dobije savršenu, zlatnožutu boju.

Ova kombinacija sastojaka stvara emulziju koja ne samo da vlaži kupovne kore, već ih i blago fermentiše (zbog jogurta), dajući im slojevitost i teksturu koja se inače postiže dugim mešanjem i razvlačenjem testa. Probajte, razlika je dramatična!

Mali trikovi velikih majstora

  • Poboljšanje arome: Ako pravite slatku pitu (jabuke, višnje), zamenite ulje rastopljenim svinjskim maslacem (gijem). Daje neuporedivu, orašastu aromu i hrskavost.
  • Tajni sastojak za boju: Pred sam kraj pečenja, pitu izvadite i premažite jednim umućenim jajetom pomešanim sa kašikom mleka. Vratite na 5 minuta. Dobijate sjaj i boju kao iz pekare.
  • Rehidratacija: Ako su vam kore bile u frižideru i deluju suvo/lomljivo, poprskajte ih s malo obične vode pre premazivanja. Postaće elastičnije.
  • Za alergične: Jogurt zamenite biljnim mlekom (sojino, bademovo) pomešanim sa pola kašičice limunovog soka da biste dobili potrebnu kiselost.


Zašto funkcioniše

Istraživanje procesa pečenja testa pokazuje da kiselost (iz jogurta) inhibira enzime koji razgrađuju gluten, čineći testo manje lepljivim i "žvakavim". U kombinaciji s masnoćom, kiselost omogućava da se kupovne kore ne zalepe jedna za drugu, već da se stvaraju slojevi. Mineralna voda (koja sadrži ugljen-dioksid) isparava tokom pečenja, delujući kao prirodni prašak za pecivo unutar slojeva testa, što rezultira onim divnim, hrskavim i naduvenim mehurićima koje svi obožavamo.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()