Recept dana: Kroketi i rozbratna sa biber sosom, jelo za prave gurmane

Pravi gurmani će ga obožavati

24.05.2025. 08:43
  • Podeli:
profimedia-0985975707 goveđi ribić-6831668c6c0dd.webp Foto: Zoonar/Eskymaks, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Rozbratna, ili goveđi ribić, je pravo zadovoljstvo za sve koji vole dobro, sočno meso. Komad govedine s koricom koja krcka pod viljuškom, a iznutra mekan i pun ukusa.

Uz njega ide kremasti biber sos koji mu savršeno leži, malo pikantan i bogat, taman da upotpuni zalogaj. Kad se doda i tanjir vrućih, hrskavih kroketa dobije se kompletan obrok koji je i domaći i svečan. Ovo jelo je i na Masterchef-u dobilo najbolje kritike.

Vreme pripreme:

90 minuta

Sastojci:

300 g rozbratne (goveđi ribić)
So (krupna morska ili himalajska)
Sveže mleveni crni biber
Maslinovo ulje
Kašika putera
1 čen belog luka (zgnječen)
Grančica svežeg timijana ili ruzmarina


Kroketi od krompira:

500 g krompira (po mogućstvu brašnastog)
1 žumance
30 g putera
2 kašike brašna
So, biber
prstohvat muskatnog oraščića
Brašno,
1 jaje
prezle za pohovanje
Ulje za prženje


Biber sos:

  •  1 kašika zelenog ili crnog bibera u zrnu (lagano zgnječen) najbolje mešani
  • 1 kašika putera
  • 100 ml goveđeg bujona
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika konjaka ili viskija (za flambiranje)
  • so po ukusu

Priprema:

1. Najpre oljuštite krompir i skuvajte ga u blago posoljenoj vodi. Kada omekša, ispasirajte ga, pa u toplo pire umešajte puter, žumance, brašno i začine. Dobro sjedinite, pa ostavite masu u frižideru da se stegne — to će olakšati oblikovanje.

2. Dok se krompir hladi, pripremite meso. Izvadite rozbratnu iz frižidera da dostigne sobnu temperaturu. Premažite je sa malo ulja i začinite solju i biberom. U jako zagrejanom tiganju pecite meso 2–3 minuta sa svake strane, bez pomeranja, kako bi se stvorila ukusna korica. Pred kraj dodajte puter, beli luk i timijan, pa prelivajte meso rastopljenim puterom još minut. Sklonite sa vatre i ostavite da odmori nekoliko minuta.

3. Za to vreme napravite sos: na puteru kratko propržite zgnječena zrna bibera. Dodajte konjak ili viski i kuvajte dok alkohol ne ispari. Sipajte bujon, kuvajte da se malo redukuje, pa umešajte pavlaku i kuvajte još par minuta dok se ne zgusne. Posolite po ukusu.

4, Kada se krompir masa stegne, oblikujte male valjke ili kuglice, uvaljajte ih redom u brašno, jaje i prezле, pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Ocedite ih na papirnom ubrusu.

5. Na kraju, sve pažljivo rasporedite na tanjir: meso stavite u sredinu, prelijte ga toplim sosom, a pored dodajte krompir kao prilog. Jelo je izdašno, aromatično i bogato, a istovremeno dovoljno jednostavno da ga spremite kod kuće kada želite da uživate u pravom obroku sa karakterom.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()